23 nap a konténerben, aztán irány a kukoricás

Tbg
migráció
2015 október 10., 07:03
comments 400

Magyarország, mitán szó szerint úton, útfélen behirdette, hogy minden külföldinek tiszteletben kell tartani a magyar törvényeket, újabb ékes bizonyítékát szolgáltatta annak, hogy ez a kitétel, mindenkire csak éppen Magyarországra nem vonatkozik.

A Helsinki Bizottság (HB) beszámolója szerint a magyar hatóságok két bangladesi állampolgárt, - akik kb. elsőként próbáltak legálisan az Európai Unióba bejutni a röszkei határzár után a röszkei tranzitzónán keresztül - mindenféle egyezményt, előírást figyelmen kívül hagyva eresztette szélnek Szerbiába - miután 23 napig tartották őket a határ menti konténerben.

A sztoriról a Hvg számolt be.

Az ügy előzménye, hogy amikor a magyar kormány elhatározta, hogy saját szakállára oldja meg az EU eddigi legnagyobb válságának számító migránskrízist, többek között saját hatáskörben biztonságos harmadik országnak nyilvánította Szerbiát.

Erre azért volt szükség, hogy a kitoloncolt migránsokat a lehető legközelebbre lehessen kitoloncolni, jóllehet Szerbiában az ENSZ szerint még a magyarénál is nagyságrendekkel rosszabb a menekülteket kiszolgáló infrastruktúra, hatósági gyakorlat.

Többek között erről Szerbiával is meg kellett volna állapodni, a kitoloncoltakat pedig valahogyan el kellett volna juttatni az eredeti országok szerbiai nagykövetségeire.

Ebből lett az, hogy a két, szeptember közepén menedékkérőként regisztrált, majd gyors ütemben kitoloncolt bangladesit egyszerűen szélnek eresztették a hatóságok a vajdasági kukoricásban.

Jogorvoslatra pedig a két menedékkérőnek nem is volt gyakorlati lehetősége, hiszen fellebbezni csak Magyarországon tudnának, egészen pontosan Szegeden, odáig viszont el sem jut a menedékkérő.

A Helsinki Bizottság emiatt is az európai strasbourgi bírósághoz fordul mondván, hogy ez a gyakorlat így teljesen jogszerűtlen. A bíróság adatokat kért be a magyar hatóságoktól, egyelőre azonban a HB abbéli kérését, hogy a bíróság mondja ki, Szerbiát nem lehet biztonságos országnak tekinteni, nem tett eleget. (Hvg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.