Erősödött a szélsőjobb, de a szociáldemokraták nyertek Bécsben

külföld
2015 október 11., 19:13
comments 148

Az SPÖ 39,4 százalékkal nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választást, míg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) eddigi legjobb eredményével, 32,3 százalékkal lett második az előzetes végeredmények szerint. 

A Zöldek pártja 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6 százalékos eredménnyel kezdheti meg a munkát a tartományi parlamentben. A választási részvétel 74,4 százalékos volt. 

A húsz éve polgármesterkedő Michael Haeupl vasárnap (DIETER NAGL / AFP)

A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.

A választás sok szempontból személyes küzdelemmé is vált a várost húsz éve vezető polgármester, Michael Häupl és a szélsőjobboldali-populista pártelnök, Heinz-Christian Strache között. 

A 39,4 százalékos eredmény a legrosszabb, amit a szociáldemokraták a második világháború óta elértek, éppen e töretlen dominanciájuk miatt szokás a Vörös Bécsről beszélni. (MTI/Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt