Erősödött a szélsőjobb, de a szociáldemokraták nyertek Bécsben

külföld
2015 október 11., 19:13
comments 148

Az SPÖ 39,4 százalékkal nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választást, míg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) eddigi legjobb eredményével, 32,3 százalékkal lett második az előzetes végeredmények szerint. 

A Zöldek pártja 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6 százalékos eredménnyel kezdheti meg a munkát a tartományi parlamentben. A választási részvétel 74,4 százalékos volt. 

photo_camera A húsz éve polgármesterkedő Michael Haeupl vasárnap (DIETER NAGL / AFP)

A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.

A választás sok szempontból személyes küzdelemmé is vált a várost húsz éve vezető polgármester, Michael Häupl és a szélsőjobboldali-populista pártelnök, Heinz-Christian Strache között. 

A 39,4 százalékos eredmény a legrosszabb, amit a szociáldemokraták a második világháború óta elértek, éppen e töretlen dominanciájuk miatt szokás a Vörös Bécsről beszélni. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.