Ha valaki szeret régi fényképek között bogarászni, az ezt az oldalt nagyon fogja szeretni

Abban nyilván nincs nagy vita, hogy az egyik legnagyszerűbb hazai oldal a Fortepan: az online fényképarchívum nagyszerű bepillantást enged a múltba, órákon át lehet önmagunkról megfeledkezve szörfözni ott. 

Ha viszont a Fortepan órákra képes lekötni az embert, akkor vajon mire lehet elég a Yale Egyetem új projektje, amiben az amerikai Kongresszus könyvtárának 1935 és 1945 között készült fényképei közül tettek közzé 170 ezer darabot. Igen, 170 ezret. Érezhették a projekt alkotói is, hogy ez azért elég nagy mennyiség, mert mindehhez egy számos módon kereshető, nagyon interaktív, térkép alapú oldalt is összehoztak, még nagyobb szórakozássá téve így a fényképet nézegetését. 

A fényképek egy nagyon mozgalmas és nehéz időszak alatt készültek, a világválságot követő gazdasági visszaesés, a New Deal és a világháború évei ezek. A fotósok között amatőr fényképészek épp úgy szerepelnek, mint olyan meghatározó művészek, mint például Dorothea Lange, Walker Evans és Arthur Rothstein. 

Ide kattintva lehet elkezdeni a bámulást

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.