Ha valaki szeret régi fényképek között bogarászni, az ezt az oldalt nagyon fogja szeretni

KULTÚRA
2015 október 11., 14:51
comments 38

Abban nyilván nincs nagy vita, hogy az egyik legnagyszerűbb hazai oldal a Fortepan: az online fényképarchívum nagyszerű bepillantást enged a múltba, órákon át lehet önmagunkról megfeledkezve szörfözni ott. 

Ha viszont a Fortepan órákra képes lekötni az embert, akkor vajon mire lehet elég a Yale Egyetem új projektje, amiben az amerikai Kongresszus könyvtárának 1935 és 1945 között készült fényképei közül tettek közzé 170 ezer darabot. Igen, 170 ezret. Érezhették a projekt alkotói is, hogy ez azért elég nagy mennyiség, mert mindehhez egy számos módon kereshető, nagyon interaktív, térkép alapú oldalt is összehoztak, még nagyobb szórakozássá téve így a fényképet nézegetését. 

A fényképek egy nagyon mozgalmas és nehéz időszak alatt készültek, a világválságot követő gazdasági visszaesés, a New Deal és a világháború évei ezek. A fotósok között amatőr fényképészek épp úgy szerepelnek, mint olyan meghatározó művészek, mint például Dorothea Lange, Walker Evans és Arthur Rothstein. 

Ide kattintva lehet elkezdeni a bámulást

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.