Izraeli vadászgépek kezdték el bombázni Gázát

2015 október 11., vasárnap 5:32
439

Az izraeli légierő gépei két célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat vasárnap Gázában válaszul arra, hogy a térségből rakétákat lőttek ki Izrael déli részére.

A palesztin hatóságok szerint a bombázásokban egy terhes nő és a hároméves kislánya vesztette életét, egy ötéves kisfiú és egy férfi pedig megsérült. Szemtanúk szerint Gázavárosban, a Hamász tábora körül a robbanások olyan erősek voltak, hogy a környéken több ház is összedőlt, míg a lakóik bent aludtak.

A Gázavárosban megsérült férfi és a fia - Fotó: AFP/Modamed Abed

Az izraeli hadsereg úgy nyilatkozott, hogy csak a Hamász fegyvergyártó létesítményeit vették célba.

A rakéták kilövéséért eddig senki sem vállalta a felelősséget. Az egyik rakétát sikerült kilőni Ashkelon falu közelében, a másik egy nyílt területen csapódott be, személyi sérülés nem történt.

Az izraeliek és a palesztinok között 12 napja kezdődött el a vérontás, amelynek során eddig 4 izraeli és 22 palesztin vesztette életét. Többekkel késsel végeztek.

A palesztinok azért kezdtek el tüntetni, mert attól tartottak, hogy Jeruzsálemben megváltoztatják az al-Aksza mecset státusztát, ami az iszlám egyik legszentebb helyének számít. Ide eddig a zsidók csak látogatóként léphettek be, de nem imádkozhattak. Izrael közben már világossá tette, hogy semmi ilyesmit nem tervez.

Fotó: AFP/Hazem Bader

Korábban John Kerry, amerikai külügyminiszter külön-külön beszélt Benjamin Netanyahu izraeli és Mahmoud Abbas palesztin elnökkel, akinek aggodalmát fejezte ki a Gázában kitört zavargások miatt.

A mindennapossá váló késes támadások, valamint az egyre hevesebb összecsapások az izraeli katonák és a köveket dobáló palesztin tüntetők között egyelőre még nem érte el a legutóbbi palesztin felkelés intenzitását, de sokan attól tartanak, ha a helyzet tovább eszkalálódik, akkor kitörhet a harmadik intifáda. (BBC/ The New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt