22 milliós bírságot kapott az FHB

gazdaság
2015 október 12., 13:50
comments 42

A Magyar Nemzeti Bank 22 millió forintos bírságot szabott ki az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-re, mivel az több ponton megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt.

Az MNB határozata szerint az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. nem alkalmazta megfelelően a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a fizetési műveletek teljesítését követő utólagos tájékoztatásra és a fizetési művelet összegének visszatérítésére vonatkozó előírásait.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában ezért 22 millió forintra bírságolta a FHB-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. március 15-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei körében.

Ezen túl a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására és a pénzforgalmi számlanyitásra vonatkozó szabályokat sem tartották be.

Gondok voltak még a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet betartásával is: itt a haladéktalan jóváírásra, a hitelintézeten belüli fizetésekre, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezések alkalmazását nem találták megfelelőnek. 

Az FHB-t elítélő határozat megállapította, hogy jogszabálysértéseket bank szerződéseibe, rendszereibe és a belső eljárásrendjébe is beépítették, ami évek óta hátrányosan érintette fogyasztók és mikrovállalkozások széles körét. Továbbá a nem megfelelő értéknap alkalmazása ügyfelei kárára vagyoni előnyt biztosított a hitelintézet számára.

A szabálytalanságok miatt az FHB-nak legkésőbb 2016. január 31-ig kell megtennie a szükséges intézkedéseket. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.