A török kormány szerint az ISIS felelős az ankarai robbantásért

külföld
2015 október 12., 14:31
comments 72

Eddig egy csoport sem vállalta magára a felelősséget a hétvégén elkövetett ankarai robbantásért, amiben 97 ember vesztette életét. Ez volt Törökország történetének eddigi legsúlyosabb terrortámadása. 

Szombaton két bomba is robbant a török fővárosban egy menet közepén. A résztvevők épp a török kormány és a Kurd Munkáspárt (PKK) közötti erőszak beszüntetését követelték. Az áldozatok többsége a mérsékelt kurd párt, a HDP aktivistája volt. A párt a merénylet miatt fontolóra vette, hogy a további választási rendezvényeit lemondja.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a török hatóságok nem tudták megakadályozni a merényletet. Vannak olyan ellenzéki hangok, amelyek egyenesen a kormányt teszik felelősség a tragédiáért. 

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint a török hatóságok DNS-minta alapján hamarosan azonosítani tudják az egyik öngyilkos merénylőt. Ezt követően azt is meg tudják majd mondani, hogy melyik csoporthoz tartozott. Korábban arról beszélt, hogy az Iszlám Állam, a PKK vagy valamelyik szélsőbaloldali csoport lehet képes arra, hogy ilyesmit elkövessen. 

A helyi sajtóban felvetődött, hogy a mostani támadás összefüggésben állhat a júliusi suruci merénylettel, ahol több mint 30 ember vesztette életét, mivel nagyon hasonló módszerrel követték el őket.

A török miniszterelnök leszögezte, nem kell attól tartani, hogy a támadások hatására Törökországban is olyan állapotok alakulnak ki, mint Szíriában. Szerinte a merényletten a november eleji választásokat akarják befolyásolni.
(via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.