Obama nem akar változtatni a szíriai stratégiáján

2015 október 12., hétfő 3:47
26

Feszült hangulatú interjút adott a CBS 60 minutes című heti hírháttérműsorának Barack Obama. Az amerikai elnök ebben bejelentette, hogy nem akar komolyabban változtatni Szíria-politikáján, ami ezek szerint van neki.

Az amerikaiak eddig nagyon óvatosan nyúltak Szíriához, ahol eleinte egyáltalán nem akartak beavatkozni, aztán azzal fenyegették Bassár el-Aszadot, hogy ha vegyi fegyvereket vet be az ellenzéke ellen, akkor majd beavatkoznak, hogy aztán ne avatkozzanak be, amikor Aszad bevetette a vegyi fegyvereket.

Az amerikaiak végül az ISIS elleni korlátozott légiháború mellett a mérsékelt csoportok kiképzése és könnyű fegyverekkel történő felfegyverzése mellett döntöttek, de egyik programjuk sem túl sikeres. A kiképzést - a tervek ötezer mérsékelt fegyveres kiképzéséről szóltak - a múlt héten hivatalosan is felfüggesztették. A légicsapások eredményei pedit felemásak, a hivatalos, hurráoptimista propaganda ellenére az ISIS nincs visszaszorulóban. Sőt, azóta, hogy az oroszok az ISIS elleni háború álcájával elkezdték Aszad mérsékelt ellenzékét lőni, az ISIS még előre is tört, és már Aleppót fenyegeti.

Obama most az interjújában arról beszélt, hogy esze ágában sincs amerikai erőket bevetni Szíriában. Helyette inkább diplomáciával próbálná meggyőzni Putyint arról, hogy Aszadnak mennie kell - ami nehéz lesz, tekintve, hogy Oroszország egyértelműen Aszad megmentésén dolgozik éppen. (Via MTI. Címlapkép: AFP PHOTO/MANDEL NGAN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt