Obama nem akar változtatni a szíriai stratégiáján

külföld
2015 október 12., 03:47
comments 26

Feszült hangulatú interjút adott a CBS 60 minutes című heti hírháttérműsorának Barack Obama. Az amerikai elnök ebben bejelentette, hogy nem akar komolyabban változtatni Szíria-politikáján, ami ezek szerint van neki.

Az amerikaiak eddig nagyon óvatosan nyúltak Szíriához, ahol eleinte egyáltalán nem akartak beavatkozni, aztán azzal fenyegették Bassár el-Aszadot, hogy ha vegyi fegyvereket vet be az ellenzéke ellen, akkor majd beavatkoznak, hogy aztán ne avatkozzanak be, amikor Aszad bevetette a vegyi fegyvereket.

Az amerikaiak végül az ISIS elleni korlátozott légiháború mellett a mérsékelt csoportok kiképzése és könnyű fegyverekkel történő felfegyverzése mellett döntöttek, de egyik programjuk sem túl sikeres. A kiképzést - a tervek ötezer mérsékelt fegyveres kiképzéséről szóltak - a múlt héten hivatalosan is felfüggesztették. A légicsapások eredményei pedit felemásak, a hivatalos, hurráoptimista propaganda ellenére az ISIS nincs visszaszorulóban. Sőt, azóta, hogy az oroszok az ISIS elleni háború álcájával elkezdték Aszad mérsékelt ellenzékét lőni, az ISIS még előre is tört, és már Aleppót fenyegeti.

Obama most az interjújában arról beszélt, hogy esze ágában sincs amerikai erőket bevetni Szíriában. Helyette inkább diplomáciával próbálná meggyőzni Putyint arról, hogy Aszadnak mennie kell - ami nehéz lesz, tekintve, hogy Oroszország egyértelműen Aszad megmentésén dolgozik éppen. (Via MTI. Címlapkép: AFP PHOTO/MANDEL NGAN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.