Több helyen a havi átlagnál is több eső esett a hét végén

Az elmúlt hétvégére sokfelé jelentős esőzéseket jelzett előre a meteorológiai szolgálat, vasárnapra az ország nagy részére elsőfokú, több déli megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt.

A hétvége időjárását alakító mediterrán ciklon országos esőt okozott, az elmúlt két napban több helyen (a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén, Bács-Kiskun és Csongrád megye egyes pontjain) az átlagot megközelítő, vagy azt meghaladó mennyiség esett. Az októberi országos átlagos csapadékmennyiség 40 mm körül van.

A csapadékhullás súlypontja a Dél-Dunántúlon volt, a legtöbb csapadékmennyiséget (82 mm) a Tolna megyében fekvő Bátaapátiban mérték. A Kékestetőn vasárnap este az esőt átmenetileg havas eső váltotta fel, de hóréteg nem alakult ki. Sokfelé fújt erős, helyenként viharos szél, a hőmérséklet csúcsértéke jelentősen (a Nyugat-Dunántúlon több mint 10 fokkal) alacsonyabb volt a sokévi átlagnál.

Az előrejelzés szerint a sok esőt hozó ciklon elhagyja térségünket, de átmeneti szünet után kedd délután délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik. Kedd napközben csak egy-egy helyen lehet eső, illetve szitálás, majd késő délutántól nyugat felől megint egyre többfelé ered el az eső. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-6, a legmagasabb 9-15 fok között várható. (MTI via OMSZ)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.