Először indulhatnak nők a választásokon Szaúd-Arábiában. Igaz, nem találkozhatnak a választóikkal

külföld
2015 október 13., 07:07
comments 31

December 12-én lesznek a választások az olajmonarchiában, és most először nők is indulhatnak ezen. Összesen 366 női jelöltre lehet majd szavazni, de némileg nehezíti a helyzetüket, hogy az ország választási tanácsa úgy döntött, annak ellenére, hogy a nők indulhatnak, a szokásos szigorú, középkori hangulatú nemi szegregációs szabályok érvényben maradnak, azaz a nők ugyanúgy nem érintkezhetnek ismeretlen férfiakkal. 

photo_camera Választásokra regisztráló szaúdi nők (STR / AFP)

Ezért a választási tanács szerint a női jelölteknek férfi ügynököket kell felbérelniük, akik majd kampányolnak helyettük. Szintén eltiltották őket attól, hogy arcképüket bármilyen kampányanyagon szerepeltessék, a választási központokban pedig elkülönített részlegeket kell létrehozni a női jelölteknek. Ha ezek közül bármi elmaradna, komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.