A tálibok kivonultak Kunduzból

külföld
2015 október 14., 05:07

Az Afganisztán északi részén lévő Kunduzból kivonultak a tálibok, jelentették be ők maguk. Két hétig tartották magukat a várost visszaszerezni igyekvő kormány- és NATO erőkkel szemben, ami alatt megsemmisítették a városban található kormányzati infrastuktúrát, raktárakat fosztottak ki, politikai ellenfeleket öltek meg és rabokat szabadítottak ki, írja a New York Times.

A tálibok azt írják közleményükben, hogy bármikor visszavehetik később a várost, és csak azért vonultak ki, hogy "ne pazarolják a lőszert".

Egy kiégett rendőrségi pickup Kunduzban. AFP PHOTO
photo_camera Egy kiégett rendőrségi pickup Kunduzban. AFP PHOTO

Kunduz volt az első város, amit a már 14 éve tartó afganisztáni háború óta el tudtak foglalni a radikális felkelők. Azért is sokkoló volt, hogy el tudták foglalni a várost, mert azt hétezer jól felszerelt afgán katona védte. Több kisebb északi afgán városból kezdtek elköltözni az emberek a hírek hallatán. A hírekbe az amerikaiak által lebombázott kórház miatt került be a város ostroma.

(NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.