Éheznek az ovisok Szegeden, mert ehetetlen az új menza

étel
2015 október 14., 10:23
comments 806
  • „Kritikán aluli!" 
  • "Felháborító!"
  • "Ez még egy kezdő háziasszonynál is válóok!"

Néhány idézet azoktól a szülőktől, akik napiszinten tapasztalják, és többen közülük kóstolják is, milyen ételeket esznek gyerekeik az óvodálban. A problémát a szülők szerint az okozza, hogy a szeptember 1-től bevezetett új közétkeztetési rendelet annyira szigorú, hogy a gyerekek nem bírják megenni a sótlan ételeket, vagy nem isszák meg az alig cukrozott teát. 

photo_camera

Emiatt - mondja Fülöpné Papp Éva, aki szülőtársaival petíciót indított a változtatásokért - van olyan gyerek, aki alig eszik főételt, csak tejet iszik, és emiatt hasfájásra panaszkodik. Más csak a kenyeret bírja megenni. Fülöpné lánya például olyannyira nem bírja a kosztot, hogy a gyomorszűkülés miatt már otthon sem képes enni. "A főtt étel csak akkor ehető, ha édesség, vagy más olyan étel, amihez nem szükséges só" - állítják a szülők. 

A rendelet, aminek betartása kötelező, olyan kitételeket tartalmaz, minthogy tilos magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása,  az asztalokon pedig nem lehet se só-, se cukortartó. A menzareform újragondolását követelő petíció 20 óvodába került ki, de a közétkeztető Suli-Host cégen kívül Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is megkapja majd az aláírt íveket. 

A szülők szerint a jogszabály a probléma forrása az, hogy a rendeletetet sok óvodában túl szigorúan, átmenet nélkül vezették be. A petíció egyelőre az óvodákban terjed, de hamarosan iskolákba is eljuttatják. 

(Délmagyar)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.