Orbán az Osztrák Néppárt miatt nem találkozott Strachéval

Orbán Viktor szeptember 25-én Bécsben járt, ahol a menekültválság aktuális helyzetéről tárgyalt Werner Faymann kancellárral.

A kormányfő stábja alig fél nappal korábban azt a jelzést küldte az illetékesek irányába, hogy a magyar miniszterelnök találkozni szeretne a Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache pártelnökkel, akinek pártját akkor még a bécsi tartományi választáson is esélyesnek tartotta az osztrák sajtó. 

Fotó: John Thys / AFP

Havasi Bertalan, kormányfői szóvivő még az MTI-nek is beszélt a találkozóról, az azonban végül elmaradt.

A vs.hu most osztrák forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán ugyan Strachét tartja a jövő osztrák politikusának, végül diplomáciai okok miatt eltekintett a találkozótól. Ennek több oka volt. Egyfelől saját stábja is erről győzködte a miniszterelnököt, de ennél valószínűleg nagyobb súllyal nyomott a latba, hogy az Osztrák Néppárt azt üzente Orbánnak: ha elmegy Strachéhoz, Reinhold Mitterlehner alkancellár nem hajlandó őt fogadni. Strache olyan politikai karanténban van Ausztriában, ami Magyarországon kevéssé jellemző. 

Az alsó-ausztriai tartományi választáson szavazatait megduplázó FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache már a bécsi önkormányzati választásra készülve kampányol. Hasan Tosun / Anadolu Agency

Találkozásával Orbán ráadásul masszívan belemászott volna az osztrák kampányba: két nappal látogatása után Felső-Ausztriában, október 11-én pedig a bécsi tartományban került sor választásokra. 

A magyar kormányfővel való közös fellépése egyébként nagyon jól jött volna Strachénak, aki szintén nagy ellenfele a bevándorlásnak és nagy támogatója a dél-magyarországi határzárnak. Igaz, közben azzal is kampányolt, hogy akár szögesdrótot is bevetne, hogy így tartsa távol a magyarokat a burgenlandi munkahelyektől.  

(vs.hu)