Wagram Gazdagréten

2015 október 14., szerda 9:07
10

Franz Leth osztrák borász pazar zöldveltelínijeit, rizlingjeit lehet kóstolni 

15-én, csütörtök este 18.00-tól 20.30-ig a Radovin gazdagréti üzletében (XI. Rétköz utca 5.). 

Az eseményen maga a borász is jelen lesz, lehet kérdezni, beszélgetni a borokról.

A kóstoló nem merev rendben zajlik, hanem sétálós-nézelődős-beszélgetős, bármikor lehet érkezni, távozni.

A részvételi díj 4000 forint, amelyből 2000 forint az üzletben levásárolható.

Leth a kevésbé ismert osztrák borvidék, Wagram élvonalbeli termelője, borai a világ legjobb éttermeiben, például a legjobb sommelier-k között számon tartott Aldo Sohm (New York, Le Bernardin) borlapján is megtalálhatók.

Löszös talajon termelt zöldveltelnijei, rizlingjei precíz, kristálytiszta, aromagazdag, klasszikus osztrák borok, amelyek még a magyar mezőnyben sem számítanak drágának. A vörös fajták közül a zweigelt a legfontosabb, és Leth nagy hangsúlyt fektet egy kissé macerás, de őshonos, helyi fajta a roter (piros) veltliner megőrzésére. (Bővebben: Löszből Leth - A Művelt Alkoholista)

Leth borait lelkesen fogadta a hazai szaksajtó is:

"Színe alig, szénsav az észlelésküszöbön, aztán percek alatt alatta. Kapásból megnyerő, nem kér időt. Tavaszt hoz a kánikulába; az illat üde, virágos, fűszerekkel és gyümölccsel (fehérbors, szőlővirág, őszibarack, borsmenta, áfonya). Kóstolva kerek, friss, ízes, szaftos. A jólihatóság iskolapéldája. Áttetszően tiszta. A végén mandulás fanyarság. Élő és elegáns. Sehol nem sok, sehol nem kevés. Ezt a stílust, a nem arctalan profizmust nagyon jó lenne eltanulni az osztrákoktól.

2990 Ft, 13 pont és best buy."

(A Művelt Alkoholista: Jó lenne eltanulni - Leth Grüner Veltliner Klassik)

További információk: Radovin.hu