Botrány lett abból, hogy a Jobbik Szlovákiában nyitott irodát

POLITIKA
2015 október 15., 13:54
comments 238

Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke felszólította csütörtökön Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, hogy haladéktalanul zárja be képviselői fogadóirodáját, amelyet előző nap nyitott meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerdán a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen sajtótájékoztató keretében nyitotta meg képviselői fogadóirodáját. Szávay István az iroda megnyitását egyebek mellett azzal indokolta, hogy az hozzájárul majd a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emeléséhez.

A pozsonyi törvényhozás elnöke sajtóértekezletén provokációnak nevezte Szávay lépését, s azt mondta: az iroda megnyitásával a Jobbik alelnöke meg akarja zavarni az évek óta legjobb állapotban lévő szlovák-magyar kapcsolatokat, illetve destabilizálni a két ország konstruktív párbeszédét. Egyúttal szeretné biztosítani Budapestet arról, hogy ilyen igyekezet nem járhat sikerrel.

 "Nem engedjük, hogy megzavarják a kapcsolatokat szélsőségesek egyéni megnyilvánulásaival" 

- szögezte le Pellegrini, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szávay István nem zárja be képviselői fogadóirodáját, akkor kezdeményezni fogja a törvényi háttér módosítását, hogy a jövőben ne lehessen ilyen irodát nyitni Szlovákia területén. Az ügy kapcsán Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter magyarázatot fog kérni Magyarország pozsonyi nagykövetétől.

Robert Fico szlovák kormányfő szintén provokációnak minősítette a Jobbik alelnökének lépését és azt mondta: azt várja, hogy a szlovák és a magyar törvényhozás vezetése egyeztet majd a történtekről, és ennek alapján kellő intézkedéseket foganatosítanak.

"Az utóbbi években sokat fektettünk a Magyarországgal való jó kapcsolatokba. Kár, hogy előfordulnak olyan pillanatok, amelyek megzavarják ezt a munkát. Értékelem, hogy Orbán Viktor kormányfővel konstruktív és korrekt a kapcsolatunk, és kizárólag a jövő pozitív hozadékú projektjeire összpontosítunk" 

- szögezte le Robert Fico.

Erre válaszul Szávay közleményt adott ki, amiben azt írta,

Bizonyára vannak olyan magyar politikusok akiknek Fico megszabhatja, hogy meddig mehetnek el a magyar érdekek képviseletében, én azonban még véletlenül sem tartozom ezek közé, ezért eszembe sincs teljesíteni a követelésüket. Kétségkívül igaz Robert Fico azon állítása, hogy Orbán Viktorral "konstruktív és pozitív" a viszonyuk, valamint "kizárólag a jövő pozitív projektjeire" összpontosítanak. Bizonyára könnyű lehet az együttműködés egy olyan magyar miniszterelnökkel, aki a gazdasági előnyök és a jövő pozitív projektjeiért cserébe kivétel nélkül az összes felvidéki magyar ügy képviseletéről lemondott.

És persze nem zárják be az irodát. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.