Botrány lett abból, hogy a Jobbik Szlovákiában nyitott irodát

Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke felszólította csütörtökön Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, hogy haladéktalanul zárja be képviselői fogadóirodáját, amelyet előző nap nyitott meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerdán a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen sajtótájékoztató keretében nyitotta meg képviselői fogadóirodáját. Szávay István az iroda megnyitását egyebek mellett azzal indokolta, hogy az hozzájárul majd a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emeléséhez.

A pozsonyi törvényhozás elnöke sajtóértekezletén provokációnak nevezte Szávay lépését, s azt mondta: az iroda megnyitásával a Jobbik alelnöke meg akarja zavarni az évek óta legjobb állapotban lévő szlovák-magyar kapcsolatokat, illetve destabilizálni a két ország konstruktív párbeszédét. Egyúttal szeretné biztosítani Budapestet arról, hogy ilyen igyekezet nem járhat sikerrel.

 "Nem engedjük, hogy megzavarják a kapcsolatokat szélsőségesek egyéni megnyilvánulásaival" 

- szögezte le Pellegrini, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szávay István nem zárja be képviselői fogadóirodáját, akkor kezdeményezni fogja a törvényi háttér módosítását, hogy a jövőben ne lehessen ilyen irodát nyitni Szlovákia területén. Az ügy kapcsán Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter magyarázatot fog kérni Magyarország pozsonyi nagykövetétől.

Robert Fico szlovák kormányfő szintén provokációnak minősítette a Jobbik alelnökének lépését és azt mondta: azt várja, hogy a szlovák és a magyar törvényhozás vezetése egyeztet majd a történtekről, és ennek alapján kellő intézkedéseket foganatosítanak.

"Az utóbbi években sokat fektettünk a Magyarországgal való jó kapcsolatokba. Kár, hogy előfordulnak olyan pillanatok, amelyek megzavarják ezt a munkát. Értékelem, hogy Orbán Viktor kormányfővel konstruktív és korrekt a kapcsolatunk, és kizárólag a jövő pozitív hozadékú projektjeire összpontosítunk" 

- szögezte le Robert Fico.

Erre válaszul Szávay közleményt adott ki, amiben azt írta,

Bizonyára vannak olyan magyar politikusok akiknek Fico megszabhatja, hogy meddig mehetnek el a magyar érdekek képviseletében, én azonban még véletlenül sem tartozom ezek közé, ezért eszembe sincs teljesíteni a követelésüket. Kétségkívül igaz Robert Fico azon állítása, hogy Orbán Viktorral "konstruktív és pozitív" a viszonyuk, valamint "kizárólag a jövő pozitív projektjeire" összpontosítanak. Bizonyára könnyű lehet az együttműködés egy olyan magyar miniszterelnökkel, aki a gazdasági előnyök és a jövő pozitív projektjeiért cserébe kivétel nélkül az összes felvidéki magyar ügy képviseletéről lemondott.

És persze nem zárják be az irodát. (via MTI)