Értelmiségi körökben is sikk a trágár beszéd, hogy bassza meg egy taliga aprómajom

nyelv
2015 október 15., 09:13
comments 256

Csodálatos cikkben háborodik fel a napjainkban dúló káromkodáshullámon a hirado.hu. Síklaki István szociálpszichológus és Papp Richárd kultúrantropológus tök jókat mond, de a megszólaltatott pszichológus és a protokollszakértő mintha az ötvenes évek Népszabadságának Édes anyanyelvünk rovatából bújt volna elő: én ennyi alaptalan hülyeséget összehordani káromkodásról még az életben nem hallottam, hogy a haragvó úristen rogyasztaná rájuk az eget, azt. 

A megszólaltatott káromkodásszakértők legfontosabb megállapításai:

  • A férfiak körében jóval elfogadottabb a káromkodás, mint a nőknél.
  • Manapság 'emancipálódtunk', sőt, állítólag a nők bántóbban és gyakrabban káromkodnak.
  • Az amerikai focisták például Magyarországon is erősen káromkodnak, ez összefügg a sport durva, kemény, férfias jellegével.
  • Egyre többet engednek meg maguknak az emberek, és egyre többet káromkodnak.
  • A trágár beszéd a médiában is elfogadottabbá vált.
  • Értelmiségi körökben sikk csúnyán beszélni.
  • Az angolszász és a skandináv országok lakóihoz képest mindenképpen többet szitkozódunk. Szigeti Ildikó szerint ez a "néplélekkel" függ össze.
  • Ha valaki egészséges lelkületű, ha valaki olvas szépirodalmat, ha valaki normális emberi kapcsolatokban, közösségekben él, nincs szükség káromkodásra.
  • Ha egyfolytában káromkodunk, akkor nem tudunk elég gyorsan információt cserélni, mert a trágár szavakkal tűzdelt beszéd csak az időnket rabolja.

Mi a szent szar ez? Nem találtak egy kibaszott nyelvészt, vagy legalább egy szájbakúrt irodalmárt? 

Hogy egy nagyszerű magyar értelmiségi író és költő, Kosztolányi Dezső versét idézzem, amit egy másik nagyszerű értelmiségi írónak és költőnek, Karinthy Frigyesnek címzett:

Nyár,
A régi vágyam egyre jobban
Lobban,
De vár még, egyre vár.
Kár
Így késlekedned, mert az éj setétül.
Az élet
Siralmas és sivár
Enélkül.
Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,
Görcsök
Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.
Mostan hajolj feléje.
Közel a lázak kéjes éje.
Akarod?
Remegve nyújtsd a szájad és karod.
Itt ez ital illatja tégedet vár.
Nektár.
Te
Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.
Idd meg.

A sorok első betűit kell összeolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.