A horvát kormány a szlovénekkel közös C tervvel reagálna a határzárra, a szlovének nem tudják miről van szó

Péntek kora este Vesna Györkös Znidar, szlovén belügyminiszter bejelentette, hogy megkezdték a rendőri erők megerősítését a horvát határnál, hogy felkészüljenek a menekültek érkezésére. 

Ugyanakkor cáfolta, hogy bármilyen C tervet is kitaláltak a horvátokkal arra vonatkozóan, hogyan szálltják majd az embereket Horvátországból Ausztriába, ha a magyar kormány lezárja a horvát-magyar határszakaszt.

A horvát kormány szóvivője péntek délután beszélt arról a Reutersnek, hogy már van közös terük Szlovéniával arra az esetre, ha Magyarország a horvát-magyar határt is lezárja. A szóvivő elmondta, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök állandó kapcsolatban áll a szlovén kormányfővel, Miro Cerarral. mennyiben Magyarország lezárja a határt, elkezdik megvalósítani ezt a tervet. 

Péntek este Opatovacon Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak bejelentette, hogy igenis életbe léptetik majd aC-tervet, és a szlovén határra szállítják majd a menekülteket. 

A horvát kormány ezzel reagált Szijjártó Péter pénteki bejelentésére, miszerint szombattól lezárják a zöldhatárt, a továbbra is nyitott hivatalos határátkelőhelyeket pedig szigorúbban őrzik majd. 

SZijjártó bejelentése után Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök a Hina hírügynökségnek úgy értékelte a helyzetet, hogy szerinte már a menekültválság kezdetén teljes ellenőrzést kellett volna bevezetniük a zöldhatáron, és csak azokat kellett volna beengedniük, akik hivatalos átkelőknél érkeznek. 

(MTI)