Éjfélkor átengedték az utolsó vonatnyi menekültet Zákánynál, aztán záróra

migráció
2015 október 16., 20:39

Péntek éjfélkor avagy szombaton nulla órakor a Horvátország és Magyarország közötti határszakaszon életbe lépett ugyanaz a szigorú határőrizeti rendszer, ami már hetek óta működik a szerb-magyar határon: a zöld határt műszaki zárral védik, az átkelőkön megszigorították az ellenőrzést és létrehoztak két tranzitzónát, ahol az érkezők menekültstátusért folyamodhatnak. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ebből az alkalomból éjféli sajtótájékoztatót tartott Zákányban.

Felidézték, hogy a nemzetbiztonsági kabinet és a kormány ülésén döntöttek arról, hogy ma éjféltől a horvát-magyar határszakaszon is bevezették a szerb határszakaszon már bizonyított határellenőrzési mechanizmust. 

Bakondi György hangsúlyozta, hogy a törvényes belépés lehetősége mindenki számára biztosított továbbra is, csak a zöld határt zárták le. Az intézkedésekkel az illegális határátlépés jogi státusa is megváltozik: csakúgy, mint a szerb határszakaszon, ezentúl itt is bűncselekménynek számít az illegális határátlépés illetve a műszaki zár megrongálása. 

Bakondi szerint ma hatezer ember lépett át a horvát határon. A sajtótájékoztató idején még a zákányi állomáson állt az a vonat, amellyel az utolsó körülbelül 1200 Horvátországból érkezett menekültet az osztrák határra viszik tovább. 

photo_camera Menekültek jönnek át a horvát-magyar zöldhatáron Zákány közelében még a lezárás előtt - Fotó: MTI/Varga György

Bakondiék remélik, hogy olyan pozitív hatással jár a határzár bevezetése, mint ahogy a szerb oldalon történt.

photo_camera A pengés dróttal felszerelt vagon a gyékényesi állomáson várakozik, hogy lezárhassa a magyar-horvát határt. Fotó: MTI /Varga György

Kovács szerint a környező országoknak az elmúlt hónapokban lett volna idejük felkészülniük a menekültek érkezésére. Látható, hogy a célországokban is egyre nagyobb gondot okoz a menekültek elszállásolása. 

Kovács úgy  gondolja, hogy mindenki megértette ezt a lépést, Németországtól, Horvátországig. Bár a horvát féltől inkább az egyet nem értés jelei mutatkoznak. A horvát megnyilvánulásokat nem akarta kommentálni. Hangsúlyozta, hogy az uniós jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. 

Arra a kérdésre, hogy miért érkeztek a térségbe a TEK emberei, Bakondi úgy reagált, hogy ezek a műveletek nem nyilvánosak, csak annyit mondott, hogy adott esetben a TEK erőit is bevonják. Egyelőre figyelik, mi történik, megváltoztatják-e az útvonalaikat a menekültek, illetve milyen lépéseket tesznek a horvát illetve a szlovén hatóságok.

Az MTI híre szerint éjfél előtt Letenyénél több tucatnyi járművel és jelentős létszámmal vonult föl a rendőrség és a honvédség. Az M7-es autópályán lévő határátkelőn, illetve a 7-es főúton lévő közúti átkelőhelyen ugyanakkor az egyébként is csekély járműforgalom zavartalanul bonyolódhatott éjfél előtt és éjfél után is. A régi határátkelőnél kialakított tranzitzóna készen áll a migránsok fogadására, de a drótkerítéssel körbevett, konténerekből kialakított létesítményben egyelőre csupán néhány fegyveres katona járőrözik. 

A határzár időpontja előtt órákkal a Mura-folyón, a két határátkelőnél átívelő hidakon, közvetlenül a középen meghúzott határvonal előtt sorakoztak fel rendőrautók, de ezen túlmenően más látható jele az éjféltől elrendelt határzárnak egyik átkelőnél sem volt tapasztalható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.