Újságírónak öltözött palesztin késelt meg egy izraeli katonát

Egy palesztin férfi „Press” feliratú pólóban késelt meg egy izraeli katonát a ciszjordániai Hebronban. A katona megsérült a késsel támadó férfit pedig lelőtték.

Fotó: AFP/Hazem Bader

A támadástól nem messze éppen palesztin tüntetők és izraeli katonák csaptak össze egymással.

Az elmúlt egy hónapban 8 izraeli katona halt meg a palesztinok által elkövetett támadásokban, többségüket megkéselték. Ugyanakkor az összecsapások során eddig 33 vesztette életét, ebből 15 embert akkor öltek meg, mikor a katonákra támadtak, a többiek pedig a tüntetések közben.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Péntek reggel Nábluszban egy palesztinokból álló tömeg felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban.

A támadások többsége Kelet-Jeruzsálemben történt. A késelésekre válaszul az izraeli hadsereg ellenőrző pontokat állított fel az arabok által lakott részeken. (TIME)