Újságírónak öltözött palesztin késelt meg egy izraeli katonát

külföld
2015 október 16., 18:12

Egy palesztin férfi „Press” feliratú pólóban késelt meg egy izraeli katonát a ciszjordániai Hebronban. A katona megsérült a késsel támadó férfit pedig lelőtték.

Sérült izraeli katonát ápolnak a társai, miután egy palesztin merénylő megkéselte. A merénylőt lelőtték. (AFP)
photo_camera Fotó: AFP/Hazem Bader

A támadástól nem messze éppen palesztin tüntetők és izraeli katonák csaptak össze egymással.

Az elmúlt egy hónapban 8 izraeli katona halt meg a palesztinok által elkövetett támadásokban, többségüket megkéselték. Ugyanakkor az összecsapások során eddig 33 vesztette életét, ebből 15 embert akkor öltek meg, mikor a katonákra támadtak, a többiek pedig a tüntetések közben.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Péntek reggel Nábluszban egy palesztinokból álló tömeg felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban.

A támadások többsége Kelet-Jeruzsálemben történt. A késelésekre válaszul az izraeli hadsereg ellenőrző pontokat állított fel az arabok által lakott részeken. (TIME)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.