Az állandóan kajás képeket posztolgató ismerőseink miatt hízunk el

meghökkentő tudomány
2015 október 17., 16:58
comments 66

Egy most meg jelent kutatás szerint kövérebbek lesznek, akik túl sok kajáról készült képet nézegetnek. Márpedig a a közösségi oldalon nem egyszerű megkerülni a dolgot. 

A kutatók azzal érvelnek, hogy mikor jól kinéző kajákról készült képeket látunk, akkor az aktiválja az agyunk ízlelésért felelős részeit. Ettől pedig akkor is megjön az étvágyunk, ha egyébként nem lennénk éhesek.

Az Oxford Egyetem kutatója, Charles Spence professzor ezt CT-vizsgálatokkal is kimutatta. Spence szerint a kajás képeket látva ezek az agyterületek felvillannak, megnő a vérnyomásunk, és az önuralmunktól és a képek minőségétől függően elkezd motoszkálni bennünk a gondolat, hogy ennünk kellene valami hasonlót.

Az emberi agyat, amely a fejlődése során arra állt rá, hogy lehetőleg szúrjon ki minden elérhető kalóriaforrást, most az állandóan kajáról posztoló ismerősök szinte szétbombázzák ajánlatokkal. Ennek hatására az ellenálló-képességünk egy idő után megadja magát, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint kifosztottuk a hűtőt.

Dr Spence elmondta, hogy a kutatással arra akartak rámutatni, hogy a kajapornónak igenis vannak következményei, mert ha úgy ülünk asztalhoz, hogy előtte folyamatosan ételeket bámultunk, akkor előfordulhat, hogy többet eszünk, mint eredetileg terveztük volna.

A kísérletek során az is kiderült, hogy a túlsúlyos emberekből sokkal erősebb reakciókat vált ki, ha kajás képeket mutatnak nekik, mint az átlagos testsúlyúak.

 (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.