Okos nővel randizni? Inkább hagyjuk

szerelem
2015 október 17., 17:03


Friss pszichológiai tanulmány borzolja a randiszakértők kedélyeit. Igaz lehet a városi legenda, miszerint a legtöbb férfi úgy általánosságban értékeli a női intelligenciát, de valójában fél nála okosabb nővel kezdeni. Mégpedig azért, mert

az eszes nők kasztrációs félelmeket gerjesztenek a férfiakban.

A kutatók 105 (heteroszexuális) férfinak mutattak be egy olyan, nem valós nőkről készült képes-szöveges anyagot, melyből kitűnt, az illető nő matematikából vagy nyelvi készségeit tekintve alul-, vagy épp túlteljesítette az illető férfit, majd megkérték az alanyokat, hogy aszerint minősítsék a (fiktív) nőket, hogy mennyire lenne vonzó számukra romantikus kapcsolatba bonyolódni velük.

A minősítés alapján a kívánatossági versenyben az intelligensnek tűnő nők diadalmaskodtak, alátámasztva korábbi kutatások sorát, melyek szerint a férfiak az intelligenciát is értékelik a partnereikben.

Az okos nő szexi!

Sajnos inkább csak elméletben.

Mert itt jött a csavar.

A kísérlet következő része ugyanis az volt, hogy kitöltettek a férfiakkal egy intelligenciateszthez hasonló kérdéssort, majd mondták nekik, hogy hamarosan összehozzák őket nőkkel, akik jobban teljesítettek náluk a vizsgálaton. És itt bizony az okosnak minősített nők bizony hátrányba kerültek.

A férfiak a jobb eredményekkel bíró nőket hirtelen elkezdték kevésbé vonzónak érezni, és nem annyira akaródzott volna velük tényleg találkozni, vagy akárcsak elkérni a számukat.

Ezzel egy másik tanulmány eredményét is megerősítették, ami szintén oda lukadt ki, hogy a férfiak csak addig értékelik a nők eszét, vagy ambícióját, ha az nem haladja meg a sajátjukat.

Amíg tehát csak elméletileg van szó egy okosabb párról, addig maximális a nyitottság, de ha a tettek mezejére kellene lépni, sokan megriadnak a vélt kihívástól. A kutatók szerint ugyan még több kutatásra van szükség az okok pontos feltárásáig, de elég valószínű, hogy sokan attól tartanak,

nem éreznék eléggé férfiasak magukat egy náluk okosabb nő oldalán.

De mit lehet tenni, hogy ne féljenek a férfiak az okos nőktől?

Nem, ne tettessék magukat butának a nők, és azt sem jó stratégia, ha eltitkolják a végzettségüket, pozíciójukat, ambícióikat a leendő párjuk elől, csak hogy ő nyeregben érezhesse magát.

Sokkal inkább az a kérdés, hogyan legyenek magabiztossabbak a férfiak intelligens nők társaságában. A felsőoktatásban tanulók és végzettséget szerzők nemi arányait elnézve szerte a nyugati világban bizony ideje lenne megtanulnia a férfiaknak kezelni a helyzetet, hogy a nő, akit egyébként vonzónak tartanak, náluk tanultabb, vagy netántán még sikeresebb is lehet a munkájában.

Végezzen önbizalom-építő kurzust, aki fél, hogy egy nálánál bármilyen szempontból jobban teljesítő nő mellett nem érzi igazi férfinak magát?

A kutatást jegyző pszichológusok egyike szerint igen, ez utóbbi sokat segíthetne. Az önértékelés és énkép javítása, a saját értékek tudatosítása, és bizony az elme élesítése lehet a megoldás a helyzetre ahelyett, hogy a férfiak menekülőre fogják, amint kiderül, hogy egy vonzó nő akár még okosabb is lehet náluk.

via Market Watch


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.