Oroszország, a világ trollja

külföld
2015 október 17., 17:03
comments 526

Kedden a világ ismét ízelítőt kaphatott az új orosz propagandából:

a holland hatóságok még nyilvánosságra se hozták jelentésüket az MH17-es 298 ember halálával járó tragédiának okairól, amikor Moszkvában már sajtótájékoztatón tagadták az akkor még, ismétlem, nem is ismert jelentés állításait.

Jobb híján propagandának neveztem azt, amit az oroszok tájékoztatás néven művelnek, de a Vilniusi Egyetem politológus professzora, Nerijus Maliukevicius szerint van jobb szavunk is erre:

Oroszország valójában trollkodik.

Vagyis pont ugyanazt teszi, mint az idegesitő pöcsök a kommentszekciókban:

minden ésszerű társalgás ellehetetlenít irreleváns vagy félrevezető állításokkal, ködösítéssel, a szó másra terelésével, vagy az örök adu kijátszásával, amit nevezzünk amerikábanmegverikanégereketnek.

Abban, ami kedden történt, semmi meglepő nincs. Amióta 2014. július 17-én minden eddig előkerült bizonyíték szerint oroszpárti lázadók vagy az oldalukon harcoló orosz reguláris katonák lelőtték a Malaysia Airlines Kuala Lumpurba tartó 17-es járatát, az orosz propagandagépezett trollfokozatba kapcsolt - vagyis most csak folytatták az elmúlt közel másfél évben már bizonyított taktikát.

Az MH17-es lelövése után az orosz média azonnal elméletek sorával állt elő - gondosan kerülve még az említését is a legvalószínűbbnek, hogy a gépet az oroszpárti felkelők lőtték le véletlenül. Egész extrém elméleteket is meglebegtettek, például azt, hogy az egész tragédia megrendezett volt, egy eleve halottakkal megpakolt gépet vezettek a földbe, csak hogy lejárassák Oroszországot.

A kampányba még a leghivatalosabb források is beszálltak, az orosz hadügyminisztérium például egy perceken belül hamisnak bizonyult műholdfelvételt is bemutatott egy sajtótájékoztatóján, amivel azt akarták bizonyítani, hogy a gépet valójában egy ukrán vadászgép lőtte le.

Az orosz álláspont külföldi terítéséért felelős Russia Today pedig a tragédia egyéves évfordulóján azzal állt elő, hogy a gépet egy izraeli gyártmányú Python levegő-levegő rakétával lőtték le, pedig addigra már a BUK rendszereket gyártó Almaz-Antej saját vizsgálatában is azt állította, hogy a gépet megsemmisítő rakéta csakis egy BUK lehetett.

A Russia Today mottója, a "Question more" (kérdezz többet, de a questionnek ebben az esetben "megkérdőjelezés" értelme is van) tökéletes leírása az új orosz propagandának. Míg a szovjet időkben a cél egy alternatív igazság megteremtése volt, az új orosz stratégia egyszerűbben megvalósítható célt tűzött ki maga elé:

a cél immár nem egy átélhető alternatív igazság megteremtése, csupán mindenki elbizonytalanítása abban, hogy egyáltalán létezik-e igazság.

Ahogy azt minden troll tudja, erre a legjobb módszer, ha még többet kérdezel. A módszer kétségtelenül működik:

Egy független orosz közvélemény-kutató júliusi felmérése szerint az oroszok 44 százaléka az ukrán hadsereget, 41 százaléka az ukrán politikai vezetést, 17 százaléka pedig az Egyesült Államokat tartotta felelősnek az MH17-es lelövéséért.

A valószínű tetteseket, az oroszpárti lázadókat és Oroszországot csak 3, illetve 2 százalék gondolta hibásnak.

Vagyis a terv működött: a dezinformáció fehér zajában a valóság is elveszett. És bár a nyugati közvéleményt nem kutatták, de ha körbenéznek a világsajtóban a témában megjelent cikkek kommentszekciójában, az alapján van némi zavar a fejekben - bár ezt a képet nyilván torzítja, hogy az oroszok a hivatalos trollpropagandájuk mellett valódi trollhadsereget is működtetnek egy szentpétervári központból, ahol külön részlegek felelnek a Facebook, a Twitter vagy éppen a világlapok kommentszekciójinak széttrollkodásáért.

Az igazság kiderítésének végtelenségig halogatásában máris sikeresnek bizonyult az orosz stratégia. A holland közlekedésbiztonsági tanács, bár előzetes jelentését már tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozta, a véglegest bő egy évvel később közölték csak. Az ügyben vizsgálódó nemzetközi nyomozócsoport pedig a korábbi terveivel ellentétben idén már nem nevezi meg a gyanúsítottjait.

Sőt, az orosz vezetéssel nagyon kritikus katonai elemző, Pavel Jevenyevics Felgenhauer szerint "Oroszország, amíg nem lesz rendszerváltás, tagadni fogja ezt, mint ahogy Katyint is tagadták. Ha majd más rezsim lesz, talán megtudhatjuk, hogy mi történt valójában". (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.