Blair már 2002-ben biztosította Busht, hogy támogatja az Irak elleni háborút

külföld
2015 október 18., 05:50
comments 33


Tony Blair és George W. Bush 2012 áprilisában az amerikai elnök texasi ranchén találkoztak. A látogatás nagyon bensőséges volt, annyira, hogy Bush és Blair ténylegesen négyszemközt is tárgyaltak, vagyis

úgy beszélgettek, hogy még legközelebbi tanácsadóik sem voltak tanúi a beszélgetésnek.

Hogy ott mi hangzott el, azt mai napig legfeljebb Blair elmondásából ismerjük. Ő pedig emlékirataiban úgy emlékezett, és a találkozót követően nyilvánosan is arról beszélt, hogy ekkoriban még az iraki válság diplomáciai megoldása volt a téma. Most viszont Hillary Clinton email-botrányának mellékszállaként az éppen az elnökjelöltségre pályázó volt külügyminiszter magánszerveréről előkerült egy titkos feljegyzés, amit még Bush külügyminisztere, Colin Powell készített főnökének.

Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy Blair már egy évvel az iraki háború kezdete előtt támogatta a katonai fellépést. "Irak ügyében Blair velünk lesz, ha szükségessé válnak a katonai műveletek" - írta a feljegyzésben Powell, aki szerint Blair meggyőződése szerint "a fenyegetés valós, a Szaddam elleni győzelem pedig további sikereket eredményezhet a régióban".

A most nyilvánosságra hozott feljegyzés alapján tehát igaznak tűnik az a felvetés, hogy Blair és Bush már egy évvel a háború kitörése előtt döntöttek a katonai fellépésről. A memó szerint Blair vállalta, hogy eladja a háborút a közvéleménynek, a cél érdekében a brit diplomáciát is az amerikai érdekek szolgálatába állította. Cserébe ezért az Egyesült Államok igyekezett egyenlő partnerként, világpolitikai játékosként feltüntetni Blairt, aki ettől hazai népszerűsége növekedését várta.

A Mail on Sundayben ismertetett memorandumokból még az is kiviláglik, hogy az amerikai kormánynak több súgója is volt a brit Munkáspártban, így tisztában voltak azzal, hogy Blairt milyen lázadás fenyegeti saját pártjában. Mondjuk az amerikaiak forrásai szerint Blair pozíciója nem volt valós veszélyben, az azokban a napokban kiszivárogtatott információkkal a lázadásról valójában csak nyomást próbáltak gyakorolni Blairre pártbeli ellenfelei. (Via The Daily Mail. Címlapkép: George W. Bush, az elismert naív festő Tony Blairről készült portréja.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.