Svájcban és Egyiptomban is parlamenti választások lesznek ma

külföld
2015 október 18., 08:44
comments 45

Megkezdődött a parlamenti választás Svájcban és Egyiptomban. Az előbbiben a kétkamarás parlament alsó házát választják meg, a kétszáz fős Nemzeti Tanács tagjait listás szavazáson, arányos rendszerben választják.

A svájci választás uralkodó, illetve gyakorlatilag egyetlen témája a menekültválság volt, az előrejelzések szerint ebből a bevándorlóellenes jobbpopulista Svájci Néppárt profitálhat. Ők kampányukban a befogadható menekültek számának kétharmados csökkentését és az eleve szigorú bevándorlási szabályok további szigorítását szorgalmazzák, egyben felvetették a kilépést a schengeni rendszerből is.

Egyiptomban sokfordulós választást tartanak, az első két napon a 27 kormányzóságból 14-ben választanak képviselőket. 226 képviselői helyet egyéni jelöltek nyerhetnek el, 60-at pártlistákról töltenek majd be. Ha az első fordulóban egy jelölt nem szerez 50 százalékot, ott október 26-27-én második fordulót tartanak. Az ország másik felében november 22-23-án tartják a választás első fordulóját.

Egyiptomban 2012 óta nincs működő parlament. A 2011-es választáson győztes Muzulmán Testvériséget a demokratikusan megválasztott Mohammed Murszi hatalmát megdöntő Abdel-Fattáh esz-Sziszi tábornok azóta betiltatta, az akkor második szalafista párt meg most csak a körzetek felében állított jelölteket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.