Atomenergetikai megállapodást kötöttünk Szaúd-Arábiával

Az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást a két állam hétfőn írta alá Rijádban, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 

A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a magyar nukleáris szakemberek és az ipar nagy szakmai elismerése, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban. Egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte adja, mondta még el. 

Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti, tette még hozzá. 

A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok - Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció - mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.