Jönnek a márkajelzés nélküli cigik

Jövő májustól eltűnnek a hagyományos márkajelzéssel bíró cigik a Nemzeti Dohányboltok polcairól. Helyettük egységes, márkasemleges dobozban lehet majd csak dohányárut venni az erre kijelölt helyeken. 

Fotó: gov.uk

Az unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit  még 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, tavaly májusban pedig a direktíva már hatályba is lépett. A szabályzást 2016. májusáig kell jogrendjükbe ültetniük az egyes tagállamoknak. Ezeknek az elvárásoknak része, hogy a cigisdobozok és más dohánytermékeken minden felületén nagy méretű egészségvédő jelzéseket kell feltüntetni. Ezeknek az egyes felületek 65 százalékát kell beborítaniuk. 

Júliusban tíz ország külön megállapodott arról, hogy a jövőben (májustól) csak márkasemleges cigarettacsomagolások árusítását engedélyezik. Magyarország melett Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay állapodott meg. A márka neve feltüntethető lesz majd a dobozon, de a csomagolás egységes lesz, nem lesz rajta se márkajelzés, se logó. 

(hirado.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.