Közösség elleni uszítás miatt nyomoz a Facebook vezetői ellen a német ügyészség

A hamburgi ügyészség közösség elleni uszítás gyanújával nyomozást indított a a Facebook három menedzsere ellen. A Spiegel szerint egy würzburgi ügyvéd tett ellenük feljelentést közösség elleni uszítás elősegítése miatt. Az ügyészség szóvivője szerint első vizsgálat aktáit már továbbították is a rendőrségnek.

A gyanúsítottak között lehet Shane Crehan, a cég dublini központjának pénzügyi vezetője és két másik kaliforniai menedzser is. A cégnyilvántartás szerint ugyanis ők a cég németországi leányvállalatának, a Facebook Germany GmbH-nek vezetői.

A német kormány már hónapok óta igyekszik nyomást gyakorolni a Facebookra, hogy minél gyorsabban töröljék az ott megjelenő uszító kommenteket:

Az uszító posztok szerzői ellen már korábban is születtek ítéletek: augusztusban egy 34 éves berlini férfinek 4800 eurós bírságot kellett fizetnie, mert arról írt, hogy újra kellene nyitni a gázkamrákat, és oda kellene küldeni a kisebbségeket.

Az viszont most fordul elő először, hogy a közösségi oldal képviselői ellen is nyomozást indítanak. A feljelentés benyújtó ügyvéd, Chan-jo Jun azt állítja, hogy már több mint 60 olyan bejegyzést jelentett az oldalnál, amelyek uszítóak vagy rágalmazóak voltak, esetleg erőszakra szólítottak fel, de az esetek többségében nem törölték őket, mert a Facebook szerint nem sértették a közösségi alapelveiket.