Levélben magyarázta el a külügy a nagyköveteknek, hogy hogyan magyarázzák meg Orbán muzulmánellenes kijelentéseit

külföld
2015 október 19., 10:40

Orbán Viktor meredekebb kijelentései közé tartozott a menekültválságban, amikor Magyarország elmuzulmánosodásától aggódva a 150 éves török hódoltságot hozta fel indokként a határok lezárására. A muzulmánellenes propagandának megvan az a káros mellékhatása, hogy elég rossz néven veszik azokban a muzulmán országokban, amikkel Magyarország a Keleti Nyitás™ jegyében üzletelni próbálna.

A kormány nem bízza a véletlenre a megmagyarázhatatlan megmagyarázását:

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a VS értesülései szerint 12 pontos útmutatót írt az arab országokban szolgáló nagyköveteknek arról, hogy mivel magyarázzák Magyarország menekültpolitikáját.

A lényeg viszonylag egyszerű: Magyarország "önvédelmet" érvényesít, de amúgy nagyon, de komolyan, nagyon-nagyon tiszteli az iszlám kultúrát. Szóba kerül az együttélés is, de a nagyköveteknek valamiért nem a 150 éves török hódoltságot kéne felemlegetniük, hanem azt, hogy Magyarországon ezer éve élnek muszlim közösségek (helló, böszörmények!), akikkel sose volt semmi gond.

Csak hát menekültből nagyon sok van, de Magyarország a tájékoztató szerint még így is megad minden segítséget azoknak, akikről bebizonyosodik, hogy jogosan kértek menekültstátuszt - azt nem említve, hogy ilyet szinte senkinek sem adnak amúgy.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.