Négy éven belül teljesen kizárnák az autókat Oslo belvárosából

2015 október 19., hétfő 13:26
76

A norvég főváros új, balos városvezetése hétfőn jelentette be, hogy 2019-re teljesen eltüntetnék a személyautókat a város központjából. A cél a károsanyag-kibocsátás mértékének radikális visszaszorítása. 

A munkáspárti-szocialista-zöld koalíció 2014 szeptemberében került a város élére, kampányuk során is sok környezetkímélő, klímaváltozás ellen küzdő elemet vetettek be. 

A mostani tervek szerint a tiltás a belvárosi zónát érintené, ahol mindössze ezer ember él, viszont közel kilencvenezren dolgoznak. 

AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Arról, hogy hogyan fogják mindezt kivitelezni, nem árultak el egyelőre részleteket. 

A helyi üzletemberek közül nem mindenki lelkes az ötlet miatt, például mert a város 57 bevásárlóközpontja közül 11 az érintett területen belül van. 

Az autók kitiltása csak egy eleme egy nagyobb tervnek, aminek célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéket 2020-ra az 1990-ben mért érték felére szorítsák vissza. 

A városvezetés emellett azt tervezi, hogy több bicikliutat építenek, támogatást nyújtanak elektromos biciklik vásárlásához, és 2020-ra az egész városon belül 20, 2030-ra pedig 30 százalékkal csökkentik az autóhasználatot. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt