Elmarasztalták Magyarországot, mert elmaszatolta egy cigány fiú megverését

bűnügy
2015 október 20., 09:45
comments 335

Diszkrimináció miatt elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot. Az államot egy megvert roma fiatal panaszolta be.

2011. január 22-én Szegeden hárman támadták meg az akkor 19 éves fiút egy szórakozóhely előtt. A dulakodókhoz odament férfi, aki azzal nyitott, hogy „ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok?”, majd elkezdte ütlegelni és rigdalni a fiút, akit végig cigányozott. Azt is mondta magáról, hogy rendőr. 

A verést csak akkor hagyták abba, amikor a fiú barátnőjének segélykiáltásaira megérkeztek a rendőrök. A támadóról az derült ki, hogy nem rendőr, de a büntetés-végrehajtásban dolgozik, törzsőrmesterként.

Másnap a smasszer a Facebookon eldicsekedett azzal, hogy whiskyt ivott, verekedett, 10.30-ig a fogdán ült, valamint „cigány fejét rúgta a földön”. 

A megvert fiú a bántalmazás miatt feljelentést tett, és kifejezetten kérte az ügyészséget, hogy közösség tagja elleni erőszak (tehát rasszista indítékból elkövetett bántalmazás) miatt folytassa le a nyomozást. 

Az eljáró Szegedi Nyomozó Ügyészség végül arra hivatkozva szüntette meg az eljárást, hogy az elkövető tagadta a terhére rótt cselekményt, és nem lehetett a rasszista motivációt bizonyítani. 

A törzsőrmestert egyébként még csak meg sem gyanúsították, és egyszer sem szembesítették az eljárás során a sértettel, annak ellenére, hogy elismerte, ő írta a bejegyzést a közösségi oldalra - írja a fiút képviselő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. 

A sértett a NEKI segítségével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azzal a keresettel, hogy a nyomozást végző ügyészség nem folytatott le megfelelő nyomozást, és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy feltárja, vajon a támadó tettét romaellenes szándékból követte-e el. 

Érvelésük szerint ezzel a magyar állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének diszkriminációt és a megalázó bánásmódot tiltó rendelkezéseit. Ezt osztotta keddi ítéletében z Emberi Jogok Európai Bírósága is. 

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy az ügyészség valóban nem folytatott le megfelelően alapos nyomozást, illetve a rendelkezésre álló bizonyítékokat nem értékelte megfelelően. 

Ítélete szerint ezen hiányosságok miatt sérült az egyezmény diszkriminációt tiltó rendelkezése. 

Mindezek miatt a magyar államot 10.000 euró összegű kártérítésre ítélték, amit a fiatal kap meg.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közleményében a strasbourgi bíróság ítéletre hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisebbségi csoportok védelmére rendelt, a Büntető törvénykönyv 174/B paragrafusában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének alkalmazása szinte lehetetlen, amikor az áldozat a roma kisebbséghez tartozik. Álláspontunk szerint a jogalkalmazók részéről sorozatosan tapasztalható kettős mérce veszélyezteti az állampolgárok jogbiztonságba vetett hitét, és alkalmas arra, hogy a társadalomban egyébként is fennálló etnikai feszültségeket tovább mélyítse.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.