Jávor Benedek egy fél mondatnyi infót hozhatott ki a Miniszterelnökségről, miután betekintett a paksi bővítés dokumentumaiba

Jávor Benedek, az Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője július közepén - félévnyi levelezés után - betekinthetett a paksi bővítés 2014. decemberében megkötött megvalósítási szerződéseibe. Az iratok olvasgatása közben egy államtitkárnak kellett Jávorral együtt ülnie a szobában, és a betekintés szervezését az is hátráltatta, hogy ezzel az államtitkárral nagyon nehézkes volt időpontot egyeztetni.

Mikor Jávor betekinthetett a 3000 oldalnyi angol nyelvű szerződésbe, lepecsételt, miniszterelnökségi papírokon jegyzetelhetett. A dokumentumokból természetesen nem fényképezhetett ki semmit, a telefonját le kellett adnia.

A betekintés végén a jegyzeteit is le kellett adnia, hogy átvizsgálja őket a Miniszterelnökség, Jávor szerint személyesen Lázár János hagyta jóvá, mit kell törölni a jegyzetekből és mit mehet ki.

Az eredményt Jávor feltöltötte a Facebookra. A szerződések címein túl egyetlen mondatot hagyott meg a Miniszterelnökség, azt, hogy a kiégett fűtőelemek közül csak azt lehet Oroszországba szállítani, amit az oroszok is hoztak Paksra. Ez amúgy pont abból a szerződésből származik, amit megvétózott az Euratom Ellátási Ügynöksége, a dokumentum tehát már nem is érvényes.

Jávor szerint nyilvánvaló, hogy vannak olyan elemek a szerződésekben, amiket muszáj titkosítani, de az általa látott dokumentumok 80 százaléka nyilvánosságra hozható. Ezekből megtudhatnák az állampolgárok, hogy pontosan mennyibe kerül a beruházás, milyen ütemezésben hívjuk le a forrásokat, hogy a 10 milliárd eurós költségben benne van-e már az áfa, hogy mekkora büntetőkamatot számolhatnak fel az oroszok, ha késik a hiteltörlesztés, és rengeteg más, fontos dolgot is.