A szlovén parlament a horvát határra küldi a hadsereget

migráció
2015 október 21., 05:03
comments 94

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek a horvát hátáron a menekültválság kezelésében. 

A képviselők az ehhez szükséges kétharmados többséggel - 66 támogató szavazattal és öt ellenszavazattal - módosították a honvédelmi törvényt, újabb hatáskörökkel ruházva fel a hadsereget a válság idejére, de legfeljebb három hónapra, de nyitva hagyták a lehetőséget az időtartam meghosszabbítására.

A katonák segíteni fogják a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon. A katonák eddig a határsávtól legfeljebb 50-100 méterre tartózkodhattak, és a rendőrség munkáját legfeljebb technikailag vagy logisztikailag segíthették.

A magyar-horvát zöldhatár lezárása után a Horvátországba érkező menekültek a szlovén határ felé vették az irányt. A szlovén kormány szerint a hatóságok nem tudják kezelni a menekülthullámot, naponta legfeljebb 2500 embert tudnak befogadni. Miro Cerar miniszterelnök szerint ehhez képest hétfőn több mint 8000, kedden délig pedig további 6000 ember érkezett szlovén területre, és nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

A horvát média szerint szerdára virradóra több incidens történt migránsokkal Szlovéniában. Éjfél után a rendőrök mintegy ezer menekültet tartóztattak fel Rigonce közelében, két kilométerre a Dobova határátkelőtől. Illegálisan átlépték a zöldhatárt, és befogadóközpontokba szállították őket regisztrálásra. Éjfél előtt egy-másfél órával mintegy kétezer - más hírek szerint 4500 - menekült áttörte át az osztrák határon fekvő Sentiljnél a kerítését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.