Gigantikus csalásgyanúba keveredett a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója

gazdaság
2015 október 21., 15:31
comments 38

Nagyon hasonlít az Enron csalássorozatára az, amit a Valeant csinál – állítja egy jelentésben a gyanús cégek elemzésére szakosodott Citron Research (ami egy ismert shortoló, Andrew Left elemzőcége). A gyógyszeripari nagyvállalat fura üzleti gyakorlatáról már hétfőn beszámolt egy tényfeltáró honlap.

A jelentések hatására jó 30 százalékot zuhant az amerikai-kanadai Valeant, a világ legnagyobb gyógyszergyártójának részvényárfolyama – ami még így is 50 milliárd dollárt ér a piac szerint.

A gyanús ügy lényege az, hogy a nagy kanadai gyógyszergyártó vett egy nehezen lenyomozható hátterű gyógyszertár-hálózatot, ami aztán jelentős rendeléseket adott le a Valeant gyógyszereire. A Citron szerint ezekkel a fantomtranzakciókkal javították fel az egyébként gyenge eladási számaikat. Szerintük ez hasonlít arra, amit az Enron művelt 2001-es bukásáig.

A Valeant egyébként sem túl népszerű mostanában, az Egyesült Államokban a kongresszus is elővette a céget, mivel elég durván megemelte az árát több termékének, a többi között az Isuprel és a Nitropress nevű szívgyógyszereknél. A cukorbetegség kezelésénél használt Glumetza árát 550 százalékkal emelték idén. (Bloomberg, Citron, SIRF)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.