Letartóztatták a mexikói drogkirály szökésének értelmi szerzőjét

2015 október 22., csütörtök 4:23
4

Guzman 1993-ban (Fotó: AFP / Gerardo Magallon)

Mármint nem Chapo Guzmánt magát, hanem az őt képviselő jogiu csoport egyik tagját, aki Arely Gómez mexikói főügyész szerint a szökés mögött álló

mastermind

volt. Bejárása volt a börtönbe, és lehetősége is volt arra, hogy értesítse a drogbárót a szöktetés előkészületeiről. Ő tolmácsolta az utasításait azoknak, akik előkészítették a szökést, és pénzelte is őket.

A letartóztatottak között van a drogbáró sógora, aki feltehetően felügyelte a másfél kilométer hosszú alagút építését, amelyen át megszökött Guzmán. Elfogtak egy embert, aki megvásárolta azt a telket, ahol az alagút kijárata volt, illetve egy pilótát is letartóztattak.

Az ország első számú drogbáróját, az El Chapo (Köpcös) néven ismert Joaquín Guzmánt, a Sinaloa kartell vezetőjét a legszigorúbban őrzött mexikói börtönben, a fővárosi Altiplanóban tartották fogva. A drogbáró július 11-én szökött meg a másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek bejárata börtöncellájában, a tusoló alatt kezdődött. Az 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, elektromos világítással, valamint szellőzőrendszerrel ellátott alagút építésekor a földet sínen közlekedő motoros kocsival szállították el a járatból.

Arely Gómez megerősítette, hogy a szökés után a drogbáró a fővárostól északra fekvő Querétaro városba hajtott, ahonnan kisrepülőgéppel a fellegvárának tartott nyugat-mexikói Sinaloa állam hegyvidékére szállították.

A szökés miatt eddig 23 alkalmazottját vették őrizetbe. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt