Most már tényleg fizetős lesz a Youtube

INTERNET
2015 október 22., 08:59
comments 125

Felröppent a hír tavaly ilyenkor, felröppent a hír idén, és egy héten belül pedig megvalósul régi álmunk: október 28-tól végre lehet fizetni a Youtube-ért!

Rednek hívják majd, és havi 10 dollár körüli összeget lehet fizetni érte, és akkor nemcsak a reklámok tűnnek el, hanem extra tartalmak is elérhetők lesznek, sőt az előfizetőknek a Google ezt is elintézi majd, hogy a Youtube a mobiltelefonokon a háttérben fusson, vagyis lehessen például zenét hallgatni, miközben az ember levelet ír. 

Havi 10 dollár az már a Spotify- és a Netflix-kategória, de a Youtube-on van elég kontent ahhoz, hogy megérje fizetni érte, főleg ha a Google a Netflixhez hasonlóan például saját sorozatok gyártásába kezd. És a Reddel együtt jön a Youtube Music is, amivel egyértelműen a Spotify alternatíváját próbálja létrehozni a Google. 

A Youtube-ból idén 5 milliárd dollár bevételt vár a cég, de ha az amerikai youtube-ozók mindössze 5 százaléka előfizet, az is több mint évi egymilliárd dollárral dobja meg a bevételt. 

Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a tartalomgyártókkal, akik a youtube-os reklámbevételekre húzták fel üzleti modelljüket, de erre a cég azt mondja, hogy marad elég felhasználó a világon, aki a reklámokkal teli verziókat nézi majd. Másrészt egyre több vállalkozás építi be natív módon a reklámot a tartalomba, és így eleve megkerüli a Google hirdetési rendszerét - ezek a bevételek közvetlenül a videósoknál jelentkeznek, és technikai eszközökkel amúgy sem lehet őket kiszűrni. 

(Youtube, The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.