Bőrszínük alapján válogatta ki áldozatait a svéd kardos gyilkos

külföld
2015 október 23., 12:11

A svéd rendőrség szerint a csütörtöki kardos támadó, a 21 éves Anton Lundin Petterson, bőrszínük alapján választotta ki áldozatait a trollhättani iskolában. Az iskola diákjai közül sokan bevándorlók családjából származtak.

A rasszista indítékot a rendőrség szerint azok a bizonyítékok is megerősítik, amelyeket a rendőrök Petterson lakásán találtak.

A hatóságok az egy tanár és egy diák megölését rasszista bűncselekményként kezelik. A támadót a rendőrség a helyszínen lelőtte.

Az egyik halálos áldozat egy 17 éves diák, a másik pedig egy tanár volt. Mindketten a kard által okozott sérüléseikbe haltak bele. A sérülteket, egy 14 éves fiút és egy 41 éves tanárt, kórházban ápolják.

photo_camera

Mielőtt a támadó nekiesett volna áldozatainak, még fényképezkedett is velük. Szemtanúk szerint sokan azt hitték, hogy a rohamsisakban és Star Wars-maszban megjelent kardos támadó csak a Halloween miatt öltözött fel így, ezért nem volt gyanús.

photo_camera

Csütörtök este több ezer ember gyűlt össze az iskola előtt, hogy az áldozatokra emlékezzen. Stefan Löfven svéd miniszterelnök azt mondta a támadásról, hogy ez egy fekete nap Svédország számára, leszögezte, hogy ez az egész ország tragédiája.

Az Expo nevű antirasszista szervezet szerint, amely először nevezte meg a támadót, bizonyítékok vannak arra, hogy Petterson az utóbbi hónapokban szélsőjobboldali és bevándorlásellenes csoportokkal szimpatizált. (via Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.