Bőrszínük alapján válogatta ki áldozatait a svéd kardos gyilkos

külföld
2015 október 23., 10:11
comments 430

A svéd rendőrség szerint a csütörtöki kardos támadó, a 21 éves Anton Lundin Petterson, bőrszínük alapján választotta ki áldozatait a trollhättani iskolában. Az iskola diákjai közül sokan bevándorlók családjából származtak.

A rasszista indítékot a rendőrség szerint azok a bizonyítékok is megerősítik, amelyeket a rendőrök Petterson lakásán találtak.

A hatóságok az egy tanár és egy diák megölését rasszista bűncselekményként kezelik. A támadót a rendőrség a helyszínen lelőtte.

Az egyik halálos áldozat egy 17 éves diák, a másik pedig egy tanár volt. Mindketten a kard által okozott sérüléseikbe haltak bele. A sérülteket, egy 14 éves fiút és egy 41 éves tanárt, kórházban ápolják.

photo_camera

Mielőtt a támadó nekiesett volna áldozatainak, még fényképezkedett is velük. Szemtanúk szerint sokan azt hitték, hogy a rohamsisakban és Star Wars-maszban megjelent kardos támadó csak a Halloween miatt öltözött fel így, ezért nem volt gyanús.

photo_camera

Csütörtök este több ezer ember gyűlt össze az iskola előtt, hogy az áldozatokra emlékezzen. Stefan Löfven svéd miniszterelnök azt mondta a támadásról, hogy ez egy fekete nap Svédország számára, leszögezte, hogy ez az egész ország tragédiája.

Az Expo nevű antirasszista szervezet szerint, amely először nevezte meg a támadót, bizonyítékok vannak arra, hogy Petterson az utóbbi hónapokban szélsőjobboldali és bevándorlásellenes csoportokkal szimpatizált. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.