Jövő héttől kezdődhetnek a kitoloncolások Németországból

Kormánytagok szerint már jövő héten hatályba léphet a menekültügyi eljárások felgyorsításáról szóló német törvény, és ezalapján a vártnál korábban megkezdődhet az elutasított menedékkérők kiutasítása Németországból. 

A német belügyminiszter szerint jövő héttől megkezdődhet az illetéktelenek kiutasítása.

 Thomas de Maziere belügyminiszter Szászországban járt, ahol arról beszélt, hogy az elutasítottak kitoloncolása ugyan tartományi hatáskörbe tartozik, de a szövetségi kormány ehhez minden segítséget megad majd, így például lefoglalták már a kitoloncolandó menedékkérők elszállításához szükséges repülőgépeket is. A belügyminiszter azt is hozzátette viszont, hogy ezeket az intézkedéseket minden körülmények között emberséges és tisztességes módon kell végrehajtani. 

Pénteken Peter Altmaier kancelláriaminiszter is megerősítette, hogy a vártnál korábban, már november 1-vel megkezdik ezeket az intézkedéseket. A német kormány menekültügyi koordinátora ugyanakkor továbbra sem foglalt állást a határzár mellett, és azt nyilatkozta, hogy Európában "minél több kerítés épül, annál nagyobb a szenvedés". A vonatkozó törvénycsomagot a német parlament múlt héten fogadta el.

(MTI / DPA / Reuters)