Mégsem szerelemből kaptak rá a magyar nők a szerb férfiakra

bűnügy
2015 október 23., 06:41
comments 124

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 73 magyar és 1 szerb állampolgárral szemben folytat büntetőeljárást családi kapcsolatok létesítésével való visszaélés miatt.

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta pénzért hozott össze szerb férfiakat magyar nőkkel. Az így házasságot kötött szerb férfiak harmadik ország állampolgáraiként, már könnyebben juthattak tartózkodási engedélyhez Németországban és Ausztriában. A magyar nők pedig csak ahhoz kellettek, hogy ezt el lehessen intézni. 

A szervezők megbízásából a magyar állampolgárságú közvetítők olyan hajadon vagy elvált magyar nőket kerestek fel, akik pénzért vállalták, hogy egy ismeretlen szerb férfival házasságot kötnek.

Az esküvőt követően a feleségeknek a szervezők segítségével ki kellett utazniuk új férjükkel Németországba vagy Ausztriába, ahol jelen kellett lenniük a tartózkodási engedélyek megszerzésénél - bizonyítva ezzel a külföldi hatóság előtt az együttélést.

A bérmenyasszonyok 50.000 forint és 2.000 euro közötti összegeket kaptak egy-egy házasságért.

 Ezt a pénzt két részletben fizettek ki nekik: az első részletet a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően kapták meg. A házasságközvetítők ezzel biztosították, hogy az nők hajlandóak legyenek akár többször is külföldre utazni.

Az asszonyok először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak. 

A nyomozás során számtalan Szerbiában megkötött házasság esetében merült fel az érdekházasság gyanúja, 214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a kapcsolat, életvitelszerű együttélés, romantika, szerelem, boldogság nem volt köztük.

A Magyarországon folytatott nyomozás adatai alapján a német és az osztrák társszervek jelezték, hogy több eljárást is indítottak névházasság, tartózkodási szabályok megsértése, továbbá engedély nélküli tartózkodás miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, a nyomozás során keletkezett iratokat 2015. október 22-én vádemelési javaslattal küldte meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségre. (police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.