Ha kell, lezárja a határait Bulgária, Románia és Szerbia

migráció
2015 október 24., 13:38

Szófiában találkozott Bulgária, Románia és Szerbia kormányfője, hogy menekültválságról egyeztessenek. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a tárgyalások után bejelentette, hogy

"lezárják határaikat, ha Németország és Ausztria is így dönt."

A három kormányfő megállapodott abban, hogy együtt lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben. Victor Pont román miniszterelnök elmondta, hogy 

"szolidaritást mutatunk Európával, de nem tudunk más országokért felelni. A menekültek kérdését egész Európának kell megoldania. Olyan nem lehet, hogy egy államnak joga van a határait lezárni, másoknak pedig nincs." 

AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
photo_camera AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerint a stabilitás a legfontosabb, és 

 "ha néhányan úgy gondolják, hogy mi az a hely vagyunk, ahol több millió menekült feltorlódhat, akkor tévednek".

A hatóságok szerint Szlovéniába a pénteki napon 13 ezer migráns érkezett, a tömeget egyre nehezebben kezelik a hatóságok. Szombat reggel a Brežice melletti befogadóállomáson két társaság verekedett össze, többen megsérültek. A szerb-horvát határon jelenleg is kétezren várakoznak, hogy továbbindulhassanak Nyugat-Európa felé.  (MTI/Hina/Sta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.