Óriásit nyert Lengyelországban a jobboldali kormány még jobboldalibb ellenzéke

külföld
2015 október 25., 20:08

Az exit poll szerint a PiS (Jog és Igazságosság) 39,1 százalékkal nyerte a lengyel választásokat a 23,4 százalékot szerző, mérsékeltebb jobboldali PO (Polgári Platform) előtt – hozták nyilvánosságra rögtön az este 9-es urnazárás után. Az eredmény szerint Ewa Kopaczot Beata Szydło váltja a miniszterelnöki székben.

Az eddigi miniszterelnök, Ewa Kopacz máris elismerte vereségét.

Ezzel a 460 tagú alsóházban 242 mandátumra, tehát kényelmes többségre számíthat a konzervatív, euroszkeptikus PiS. A nyolc éve kormányzó PO mindössze 133 helyet szerzett. Nem ment túl sokra Pawel Kukiz ex-rocksztár sem, 9 százalékot kapott a pártja.

Kopacz azóta vezette Lengyelországot, hogy párttársa és elődje Donald Tusk tavaly szeptemberben átült volna az Európai Tanács elnöki posztjára. A pártjuk bukását lehetett sejteni, hiszen volt több nagyobb botrányuk is (köztük egy lehallgatási ügy, ami miatt a kabinet jelentős része lemondott), idén tavasszal pedig a PiS jelöltje, Andrzej Duda legyőzte a PO jelöltjét az elnökválasztáson. A PiS-t egyébként változatlanul Jaroslaw Kaczyński vezeti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.