Az észtek gyilkosának nevezte az alkoholipart az észt egészségügyi miniszter

külföld
2015 október 27., 07:46
comments 86

Jevgeni Ossinovski Facebook-oldalán szállt bele az alkoholiparba, amikor arról írt, hogy vissza kell szorítani az alkoholfogyasztást az országban. Többek között azt mondta, hogy megérti, hogy az alkoholgyártók védik az üzleti érdekeiket, de szerinte ezek nem lehetnek fontosabbak, mint az észt emberek egészsége. És

A szektor, ami abból termel profitot, hogy gyilkolja az észt embereket, meg kell értse ezt. 

Az egészségügyi miniszter szavaira nagyon kiakadtak az alkoholipar szereplői, azt követelik, hogy Ossinovski a nyilvánosság előtt vonja vissza szavait. Közös levelet is írtak, amiben azt állítják, hogy az alkoholágazat nem különbözik a többi élelmiszer-ipari ágazattól, és a túlzásba vitt fogyasztás ellen az oktatáson keresztül vezet az út, nem pedig a vállalkozások megtámadásával. Ráadásul szerintük profitjuk nagy része így is az állam kezébe jut. 

A felháborodást persze az is okozza, hogy a kormány komolyan odacsapna az alkoholszektornak, a tervek szerint például megtiltanák az alkoholok reklámozását, betiltanák a happy hourokat és az alkoholt az üzletekben csak külön elkülönített részeken lehetne árusítani. 

Észtországban, mint a legtöbb posztszovjet államban, az alkoholizmus nagyon komoly népegészségügyi probléma. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.