Az oroszlánkirály bemutatója óta az oroszlánok majdnem fele kihalt

ÁLLAT
2015 október 26., 23:12
comments 36

Egy most bemutatott tanulmány szerint Afrikában vészesen lecsökkent az oroszlánok száma az elmúlt két évtizedben.

A tanulmányban Afrika 67 oroszlánpopulációjából 47-et elemezztek, amiből arra jutottak, hogy főleg Nyugat-és Közép-Afrikában csappant meg az oroszlánok száma. Két nemzeti parkban a Comoé-ban Mole-ban pedig úgy tűnik, hogy mára ki is haltak. A kontinens keleti részén kevésbé drámai a csökkenés, de megfigyelhető, hogy ott is egyre kevesebben vannak.

Luke Hunter (!!), a tanulmány egyik társszerzője elmondta, hogy Afrikának ezeken a részein 1993 óta 50 százalékkal csökkent az oroszlánok száma. Ugyanakkor az állomány nagy része Dél-Afrikában ugyanebben az időszakban stabilan tartotta magát (kivéve Okavango Deltában és Botwánában, mert ott szintén csökkent a számuk).

A szakértők szerint a déli területeken azért fogynak lassabban, mert ott kevésbé vannak jelen az emberek, valamint gyakoribban a kerítéssel körbevett nemzeti parkok. 

Továbbá ezeken a területeken úgy szabályozták a turizmust és a legális vadászatot, hogy az ebből származó bevételek a területek tulajdonosaihoz és a helyi közösségekhez kerülnek, így ők is érdekeltek abban, hogy ez fenntartható formában történjen.

Hans Bauer, az Oxford Egyetem kutatója szerint, a számuk csökkenése miatt az oroszlánok hamarosan elveszthetik a dzsungel királya címet. Hozzátette, hogy a tanulmányuk eredménye valószínűleg még túl is becsüli az oroszlánok számát, mivel csak olyan területeket vizsgáltak, ahol az állatok eleve élveztek valamiféle védelmet. 

Becslésük szerint mára 20 ezer oroszlán maradhatott egész Afrikában. 

Bauer szerint nagy esély van rá, hogy a számuk a következő 20 éveben felére fog csökkeni a kontinens nyugati és középső részein.

Hátul balra Palmer, elöl a halott oroszlán
photo_camera Hátul balra Palmer, elöl a halott oroszlán

Ahogy bizonyos országokban nagyon gyorsan nő az emberi népesség, a mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt az állatok uyganabban az ütemben vesztik el természetes élőhelyeiket. Ezeken a területeken gyakran azért ölik meg őket, mert háziállatokra vagy emberekre támadtak.

Ahogy Cecil kilövése is megmutatta a rosszul szabályozott vadászati szabályok pedig csak még tovább rontanak a helyzeten. (via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.