Belépőt kell fizetni annak, aki meg akarja nézni Marx sírját

A Wall Street Journal (alig leplezett kárörömmel) számol be a marxista Ben Gliniecki keserű tapasztalatáról. A férfi a nyáron meg akarta látogatni a német filozófus, Karl Marx sírját Londonban, és ekkor tudta meg, hogy ezért négy fontot, azaz közel 1500 forintot kérnek el tőle. A férfi szerint mindez gusztustalan és felháborító, hiszen pont a kapitalizmus alaplogikáját kikezdő gondolkodó sírjából próbálnak meg egyesek profitot csinálni. 

Flickr by Duncan~ at http://flickr.com/photos/29057345@N04/7067413383


>Csak hogy a dolog annyival komplikáltabb, hogy Marx maga döntött úgy, hogy az állam által felkínált sírhelyek helyett magánterületen kíván nyugodni. A szervezet, amelyik gondozza a sírját, így viszont nem tehet mást, mint hogy a fenntartási költségekre pénzt szed. A magánterületen fekvő sírkertben amúgy több mint 170 ezer ember nyugszik, egy ekkora terület fenntartása nem olcsó feladat, mondják erről. A fenntartásért a Friends of Highgate Cemetery nevű társaság felel, és nem most először ütköztek össze a marxistákkal. Korábban a temetői kápolnában árultak már marxos bögréket és képeslapokat, húsz évvel ezelőtt pedig engedélyezték egy olasz sportszergyártónak, hogy a sírhely mellett készítsenek reklámanyagot ciril betűkkel felvarrt cipőikhez. 

A társaság elnöke, Alex Gordon most azzal érvelt, hogy Marx egy olyan társadalomban hitt, ahol a munkát érdemben jutalmazzák, és ez nem azt jelentette nála, hogy elérhetünk egy osztálymentes társadalmat egyszerűen annyival, hogy nem fizetünk dolgokért. (via Atlantic)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.