Belépőt kell fizetni annak, aki meg akarja nézni Marx sírját

képzavar
2015 október 27., 07:07
comments 86

A Wall Street Journal (alig leplezett kárörömmel) számol be a marxista Ben Gliniecki keserű tapasztalatáról. A férfi a nyáron meg akarta látogatni a német filozófus, Karl Marx sírját Londonban, és ekkor tudta meg, hogy ezért négy fontot, azaz közel 1500 forintot kérnek el tőle. A férfi szerint mindez gusztustalan és felháborító, hiszen pont a kapitalizmus alaplogikáját kikezdő gondolkodó sírjából próbálnak meg egyesek profitot csinálni.  Flickr by Duncan~ at http://flickr.com/photos/29057345@N04/7067413383

>Csak hogy a dolog annyival komplikáltabb, hogy Marx maga döntött úgy, hogy az állam által felkínált sírhelyek helyett magánterületen kíván nyugodni. A szervezet, amelyik gondozza a sírját, így viszont nem tehet mást, mint hogy a fenntartási költségekre pénzt szed. A magánterületen fekvő sírkertben amúgy több mint 170 ezer ember nyugszik, egy ekkora terület fenntartása nem olcsó feladat, mondják erről. A fenntartásért a Friends of Highgate Cemetery nevű társaság felel, és nem most először ütköztek össze a marxistákkal. Korábban a temetői kápolnában árultak már marxos bögréket és képeslapokat, húsz évvel ezelőtt pedig engedélyezték egy olasz sportszergyártónak, hogy a sírhely mellett készítsenek reklámanyagot ciril betűkkel felvarrt cipőikhez. 

A társaság elnöke, Alex Gordon most azzal érvelt, hogy Marx egy olyan társadalomban hitt, ahol a munkát érdemben jutalmazzák, és ez nem azt jelentette nála, hogy elérhetünk egy osztálymentes társadalmat egyszerűen annyival, hogy nem fizetünk dolgokért. (via Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.