Belépőt kell fizetni annak, aki meg akarja nézni Marx sírját

A Wall Street Journal (alig leplezett kárörömmel) számol be a marxista Ben Gliniecki keserű tapasztalatáról. A férfi a nyáron meg akarta látogatni a német filozófus, Karl Marx sírját Londonban, és ekkor tudta meg, hogy ezért négy fontot, azaz közel 1500 forintot kérnek el tőle. A férfi szerint mindez gusztustalan és felháborító, hiszen pont a kapitalizmus alaplogikáját kikezdő gondolkodó sírjából próbálnak meg egyesek profitot csinálni. 

Flickr by Duncan~ at http://flickr.com/photos/29057345@N04/7067413383


>Csak hogy a dolog annyival komplikáltabb, hogy Marx maga döntött úgy, hogy az állam által felkínált sírhelyek helyett magánterületen kíván nyugodni. A szervezet, amelyik gondozza a sírját, így viszont nem tehet mást, mint hogy a fenntartási költségekre pénzt szed. A magánterületen fekvő sírkertben amúgy több mint 170 ezer ember nyugszik, egy ekkora terület fenntartása nem olcsó feladat, mondják erről. A fenntartásért a Friends of Highgate Cemetery nevű társaság felel, és nem most először ütköztek össze a marxistákkal. Korábban a temetői kápolnában árultak már marxos bögréket és képeslapokat, húsz évvel ezelőtt pedig engedélyezték egy olasz sportszergyártónak, hogy a sírhely mellett készítsenek reklámanyagot ciril betűkkel felvarrt cipőikhez. 

A társaság elnöke, Alex Gordon most azzal érvelt, hogy Marx egy olyan társadalomban hitt, ahol a munkát érdemben jutalmazzák, és ez nem azt jelentette nála, hogy elérhetünk egy osztálymentes társadalmat egyszerűen annyival, hogy nem fizetünk dolgokért. (via Atlantic)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.