Nyolcéves kisfiút hallgatna ki a NAV egy költségvetési csalás ügyében

bűnügy
2015 október 27., 04:19
comments 92

A Blikk ír az alsótagozatos Noel ügyéről, aki ijesztő levelet kapott: az adóhatóság kereste meg egy több oldalas, a fiú családja számára is nehezen értelmezhető nyelvezetű levélben, hogy 

a Btk. 310 § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen

zajló nyomozásban jelenjen meg tanúként. 

A fiú a lapnak elmondta, hogy kicsit megijedt a dologtól, nem is érti, miről van szó, ugyanakkor annak örülne, ha nem az őszi szünetben, hanem iskolaidő alatt lenne majd a kihallgatás, és akkor legalább egy napot kihagyhatna miatta. 

A fiú apja viszont szeretne előbb utánajárni, miről van szó, de napok alatt sem sikerült kiderítenie, hogy milyen ügyben keresné a fiát a NAV. 

A levélből kiderül a két gyanúsított neve, de őket a fiú nem ismeri, és elképzelni se tudják, hogy miért lehet szükség Noel vallomására. 

A NAV sajtóosztálya annyit közölt a lappal, hogy ez egy olyan ügy, amiben közel nyolcszáz személyt kerestek meg, akiket távtanúként hallgatnak ki, azaz 30 nap alatt írásban válaszolhatnak a feltett kérdésekre, és ha ez nem történik meg, akkor kell személyesen megjelenni. Az adóhatóság szerint valószínűleg adategyeztetés miatt keresték meg Noelt, és a törvények szerint amúgy lehetséges gyermekkorú személy tanúként való meghallgatása, csak amikor lehetséges, eltekintenek ettől. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.