Elszabadult, aztán leeresztett egy sokmilliárdos amerikai kém-hőlégballon

külföld
2015 október 28., 19:34
comments 86

Az amerikai hadsereg még F-16-osokat is ráküldött egy elsodródott kém-hőlégballonra, ami Pennsylvania és Maryland állam között oldott le a tartóplatformjáról. A JLENS kémlufit egy hosszú, két kilométeres szíjjal tartották a levegőben, ez valahogy elszakadhatott.

photo_camera AFP PHOTO / HANDOUT / US ARMY / Sgt. Ronald Sellinger / Released

A sodródó hőlégballonról viszont továbbra is lógott le egy vaskos szíjj, ami áramvezetékeket szakított el, és az utakat is le kellett zárni miatta. Ezzel meg is bénult a közlekedés.

A katonaság figyelmeztette a lakosságot, hogy ne közelítsék meg a kémballont, mert az nagyon veszélyes lehet. (Kérdés, hogy miért, hiszen az eszköz funkciója elvileg a mindenható megfigyelés lenne.)

Az lett a vége, hogy leeresztett és földet ért a kémlufi:

A JLENS kémballonok egyébként az amerikai haditechnikai fejlesztések legfölöslegesebbjei közé tartoznak: 2,7 milliárd dollárt elvertek a programra 17 év alatt, a kezdeti ígéreteket viszont nem váltotta be fejlesztés. Egy darab egyébként 175 millió dollárba kerül belőle, de mivel összesen négyet gyártottak eddig a JLENS-ből, ezért nyugodtan hozzáadhatjuk a fejlesztés ráeső részét.

Vonatkozó Wikileaks dokumentumok: itt.

(Wall Street Journal, Fox News, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.