Itt a tudományos igazolás, hogy minden jogod megvan gyűlölni az ismeretlen néniket, akik barátságosan megpuszilják az arcodat

TUDOMÁNY
2015 október 28., 15:47

Egy oxfordi és egy finn egyetem kutatói felmérést végeztek, amelyből kiderül, nem csak te utálod, ha a nagymamád barátnői kedvesen megpaskolják, megpuszilgatják az arcodat, amikor átjönnek teázni.

A felmérés során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a toleranciánk annak fényében, milyen kapcsolatunk van azzal, aki megérint minket. Összesen 1300 embert kérdeztek meg, melyik testrészeikhez oké és melyikekhez tilos hozzáérni egyes embertársaiknak, az eredményeket pedig a megkérdezett nőkre és férfiakra csoportosítva ábrázolták.

photo_camera A megkérdezett nők válaszai alapján (kép: Aalto University
)

A figurák színezése azt mutatja, a megkérdezettek mennyire találnák kellemesnek vagy éppen kellemetlennek azt, ha a színezett területen hozzá érnének. A sárga területeken a felmérés résztvevői szívesen fogadják a tapogatást, a pirosba váltó részeken viszont nem veszik jó néven. Minél sötétebb egy terület, az érintés annál kellemetlenebb, a szürkével körbesatírozott, fekete részek pedig egyenesen tabunak számítanak, oda tilos nyúlni.

A figurák maguk az embertársainkat jellemzik, akikkel különböző viszonyt ápolunk. Az első figura jelképezi, hogyan viseljük a szerelmünk érintéseit, a második azt, hogyan a nőnemű és férfi barátainkét. A sor így folytatódik: anya, apa, lánytestvér, fiútestvér, nagynéni, nagybácsi, unokatestvér, ismerős, idegen (utóbbi három szintén megkülönböztetve nemek szerint).

photo_camera A megkérdezett férfiak válaszai alapján (kép: Aalto University
)

Első ránézésre elmondható, hogy a nők általánosságban jobban viselik, ha hozzájuk érnek, a nemi szerveiket viszont sokkal nagyobb tabu övezi, mint a férfiakét. A kutatók további tanulságokat leszűrve azt mondják, a felmérés azt a feltételezést erősíti meg, hogy minél nagyobb élvezetet okoz egy terület érintése, annál kevesebb embernek engedünk hozzáférést ahhoz. Nem meglepő, de azért jó, hogy már van hozzá kapcsolódó tudományos kutatás is.

(Telegraph)