Nem elég a vasárnapi zárvatartás, a kormány tovább szívatja a hipermarketeket

2015 október 28., szerda 7:29
401

Olyan jogszabály kerül hamarosan a parlament elé, amely arra kötelezné a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokat, hogy gyakorlatilag duplájára emeljék dolgozóik létszámát - "tudta meg" a Magyar Idők.

Erre állítólag fogyasztóvédelmi okokból van szükség, és mivel ez "megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt". Ízlelgessük ezt az érvet, mert ilyen közgazdasági nonszensszel ritkán találkozni.

A tervezet szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia.

Magyarul a nagy hipermarketeknek fel kellene venniük egy csomó embert, akik téblábolhatnának a gondolák közt, ahol a nem tök hülye vásárlók simán maguktól is le tudják venni a polcról a lisztet és a cukrot.

A Magyar Idők által újraközölt kormányzati propaganda azzal érvel, hogy "a kormány változatlanul arra törekszik, hogy a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok piaci részesedésükkel arányosan vállaljanak szerepet a magyarországi közteherviselésben". Valójában persze erős a gyanú, hogy akárcsak a vasárnapi zárvatartás esetében, nem a köz igényeinek kielégítéséről, hanem a kormánnyal baráti viszonyban lévő üzletláncok, mint például a CBA piaci pozícióinak erősítéséről van szó.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt