Az afgánok senkit sem akarnak visszavenni Németországtól

Az afgán kormány nem érzi kötelességének, hogy automatikusan visszavegye Németországtól azokat az embereket, akiknek elutasították a menekültkérelmét. Az afgán menekültügyi minisztérium szóvivője szerint erről először német és az afgán kormánynak meg kellene állapodniuk egymással. Hozzátette, hogy az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek, de még semmiféle megállapodás nem született.

A német-osztrák határ Passaunál - Fotó: AFP/DPA/ Sebastian Kahnert

A német belügyminiszter, Thomas de Maizière szerdán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a náluk menedékjogok kérőt között rengeteg az afgán. Ugyanakkor az afgán kormány nincs ellene annak, hogy az állampolgáraik menedékjogot kérjenek Európában, mivel az országnak vannak olyan tartományai, ahol a gazdasági vagy a biztonsági helyzet ezt szükségessé teszi. Ezért arra kérik az Európai Uniót, hogy segítsenek azoknak az afgánoknak, akik arra kényszerülnek, hogy az országon kívül kell jobb és biztonságosabb életet kell keresniük maguknak.

Ugyanakkor de Maizière szerint a cél az, hogy az afgán kormánnyal együttműködve minél több embert tudjanak hazaküldeni.

Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek a Németországba. Csütörtök délig 1200 ember lépte át a német-osztrák határt Passaunál és Wegscheidnál. Az osztrák hatóságok arról tájékoztatták a német rendőrséget, hogy 50 busszal összesen 3000 menekültet szállítanak majd a határhoz. (FAZ)