Életfogytiglant kapott a svéd Ikeában késelő menedékkérő

külföld
2015 október 30., 14:54
comments 253

Életfogytiglani szabadságvesztést szabtak ki Svédországban arra az eritreai menedékkérőre, aki a Stockholmtól száz kilométerre nyugatra fekvő vasterasi IKEA-áruházában két embert halálra késelt.

A harminchat éves eritreai férfi augusztusban ölt meg két vásárlót az áruházban, egy ötvenöt éves nőt és annak huszonnyolc éves fiát. 

A férfi a gyilkosság napján tudta meg, hogy menedékkérelmét elutasították, kitoloncolás várt rá. Eva Moren svéd főügyész korábban közölte: a késelő beismerte tettét és elmondta, felmerült benne, hogy végez magával vagy megöl valakit, ha nem engedik Svédországban maradni. Bár a tettes hason szúrta magát a gyilkosságokat követően, később mégis úgy nyilatkozott, nem állt szándékában az öngyilkosság. Áldozatait véletlenszerűen választotta ki.

A bíróság pénteken a férfi tettét "nagyon komoly" bűncselekménynek nevezte. Svédországban az életfogytiglan minimálisan 18 év letöltendő szabadságvesztés büntetést jelent, ami letöltését követően az elkövetőt kiutasíthatják. (MTI/Aftonbladet)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.