Kétmilliót fizethet Ungár Klára, mert lemelegezte Kocsis Mátét

jog
2015 október 30., 10:16
comments 740

Rekordrövid tárgyalás végén a Fővárosi Törvényszék gyakorlatilag mindenben Kocsis Máté fideszes politikus és polgármester keresetének adott igazat péntek délelőtt, és bocsánatkérésre, valamint kétmillió forint megfizetésére kötelezte Ungár Klára egykori SZDSZ-s politikust, aki idén májusban előbb Facebookon, majd egy népszabadságos interjúban nevezte homoszexuálisnak Kocsist. 

Májusban Ungár azután posztolt Facebook-oldalára, hogy Orbán Viktor debreceni látogatásán egészen zavarbaejtő fejtegetésbe kezdett a magyar homoszexuális társadalomról. 

Ungár ekkor azt írta, hogy

Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozathibáztatók, elmagyarázza, h ez miért jó. Fújj! Szájer és Kocsismáté mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak.

Kocsis jó hírnevének, becsületének és emberi méltóságának megsértéséért perelt, míg Ungárék ellenkeresetet nyújtottak be, mert szerintük az nem áll meg, hogy Kocsis egy valótlannak nevezett állításra tekint úgy, mint ami megsértette a magánéletét, ilyesmi pedig nem nem lehetséges. 

Ezen kívül Ungár ügyvédje, Nehéz-Posony Márton felidézte Kerényi Imre buzilobbis nyilatkozatát, Orbán Viktor melegekre vonatkozó megjegyzését és Kocsis Máté drogtesztes javaslatát. Ezek szerinte az állampolgárok magánéletébe történő beavatkozási kísérletek voltak, éppen ezért egy fideszes politikusnak is tűrnie kell, ha magánélete kerül terítékre. 

photo_camera A szerző borzasztó rossz felvételén Kocsis Máté felperes és egy ice tea.

De a fő érvük az volt, hogy az az állítás, hogy valaki homoszexuális, eleve nem alkalmas arra, hogy valaki megítélését negatívan befolyásolja és nem alkalmas a társadalmi megbecsülés csorbítására. Ezért Ungár ügyvédje azt vetített előre, hogy ha a bíróság mégis a felperes Kocsisnak kedvez, akkor ezzel vagy a bíróság látja úgy, hogy valakinek a lemelegezése alkalmas ma a negatív megítélés kivívására vagy pedig meghajolnak azt ezt gondoló közhangulat előtt. 

Éppen ezért nem is kívánták bizonyítani, hogy Kocsis Máté meleg lenne. Szerintük ha valakiről azt mondják ma, hogy meleg, azt nem érheti semmiféle sérelem Magyarországon, ezért aztán minden további kérdés érdektelen. 

Kocsis ügyvédje, Kovástis László viszont arról beszélt, hogy ők egyáltalán nem akarnak állást foglalni a homoszexualitás témájában, ők egy konkrét valótlan állítás miatt léptek. Kérték egyben, hogy a bíróság hallgassa meg a fideszes politikust, hogy ezzel bizonyíthassák, milyen mértékű sérelem érte őt, de erre a bíróság nem adott alkalmat. Csatolták viszont a bizonyítékként azt a nyílt levelet, amit Kocsis Máté felesége, Márkus Szilvia írt Ungár Klárának, és amiben többek között az állt, hogy 

"Csak hogy egyértelmű legyek: maga egy közönséges gyűlölködő, hazudozó. Ismerem a férjem életét, sohasem volt homoszexuális. Önnek nincs joga egy vadidegen családapáról és családról hazudoznia és nincs joga a családunk megítélését minket nem ismerő emberek körében hazugságokkal megváltoztatnia! Nincs joga azt állítania, hogy mi hazugságban élünk!Az is szomorú és önmagát minősíti vele, hogy maga eszközként használja a családunk sértegetését arra, hogy bekerüljön a médiába és ez aljas dolog."

Ugyan ez a per előzetesen rengeteg jogértelmezési kérdést és lehetséges irányt előrevetített (ezeket csütörtökön szedte össze az Index egy cikkben), az eljárást vezető Fintha-Nagy Péter bíró huszárvágással intézte el az ügyet. Gyakorlatilag mindenben Kocsis Máténak adott igazat, a bizonyítékok bemutatása és bármiféle meghallgatás nélkül lezajló, villámgyors tárgyalás végén kimondta, hogy ítéletében azt vizsgálta, hogy milyen környezetben hangzott el az adott kijelentés. 

És szerinte Ungár posztjaiban és interjújában azt állította, hogy bár Kocsis egy bizonyos tulajdonsággal bír, annak ellenére nem tesz semmit, hogy kiálljon a hasonló tulajdonsággal bíró emberek védelmében. Ez pedig alkalmas arra, hogy hátrányos megítélést váltson ki a társadalomban és ez jogilag szankcionálható is. Azaz a bíróság semmit nem mondott arról, hogy le lehet-e melegezni valakit vagy hogy mi történik, ha egy politikusról azt állítják, hogy homoszexuális. 

Ungár Klára az ítélet kihirdetése után totális tévedésnek nevezte az ítéletet, mert ő szerinte nem azt állította, hogy Kocsis nem tesz semmit, hanem csupán megkérdezte, hogy Kocsis és Szájer egyetért-e Orbán kijelentéseivel, ezért fellebbezni fognak, hosszú perre számít. 

A bíróság ítéletében kétmillió forintos sérelmi díj megfizetése mellett egy bocsánatkérő Facebook-poszt közlésére is felszólította Ungárt, valamint az eredeti posztból ki kell vennie Kocsis Máté nevét, ugyanakkor a posztot, ami egy másik fideszes politikust is megszólított, nem kell törölnie. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.