Széthúzás mindenhol: Pest megye nem akar egy régióban kukoricázni Budapesttel az EU-támogatásokból

POLITIKA
2015 október 30., 13:27
comments 177

Szavaztak pénteken a Pest Megyei Közgyűlésben: a tét az volt, hogy a megye a következő uniós költségvetési ciklustól (2021-től) ne ahhoz a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, amelyikhez Budapest, hanem 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson. A javaslatot a jelen lévő 27 képviselő mindegyike támogatta.

A döntés mögött az áll, hogy a Pest megyei vezetés a 2007 és 2013 közötti időszak adatait is megvizsgálva arra jutott, hogy a megye társadalmi-gazdasági fejlődésében több területen komoly visszaesés tapasztalható, ami jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával.

Jelenleg Pest megye a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót (KMR), és Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében a közösségi átlag (75 százalék) fölött áll, ezért 2015 és 2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók.

A kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon. Hasonló megoldással éltek egyébként már Csehországban és Németországban is, ahol Prágától és Berlintől vált el az agglomeráció.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.