Széthúzás mindenhol: Pest megye nem akar egy régióban kukoricázni Budapesttel az EU-támogatásokból

Szavaztak pénteken a Pest Megyei Közgyűlésben: a tét az volt, hogy a megye a következő uniós költségvetési ciklustól (2021-től) ne ahhoz a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, amelyikhez Budapest, hanem 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson. A javaslatot a jelen lévő 27 képviselő mindegyike támogatta.

A döntés mögött az áll, hogy a Pest megyei vezetés a 2007 és 2013 közötti időszak adatait is megvizsgálva arra jutott, hogy a megye társadalmi-gazdasági fejlődésében több területen komoly visszaesés tapasztalható, ami jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával.

Jelenleg Pest megye a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót (KMR), és Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében a közösségi átlag (75 százalék) fölött áll, ezért 2015 és 2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók.

A kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon. Hasonló megoldással éltek egyébként már Csehországban és Németországban is, ahol Prágától és Berlintől vált el az agglomeráció.

(via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.